Космическият апарат Лунар рикънисънс орбитър на НАСА засне нов кратер

...
Космическият апарат Лунар рикънисънс орбитър на НАСА засне нов кратер
Коментари Харесай

НАСА засне кратера, образуван след разбиването на Луна-25

Космическият уред " Лунар рикънисънс орбитър " на НАСА снима нов кратер на повърхността на Луната, който може да се е образувал след разбиването на съветската автоматизирана станция " Луна-25 ".

Екипът на задачата е работил по данни на " Роскосмос " за възможното място на рухване. Снимките са направени на 24 август и са съпоставени с предходни фрагменти от региона. Така е оголен новият кратер.

Кратерът е необятен към 10 м и е на към 400 км от плануваното място за кацане на " Луна-25 ". 

Ракетата-носител " Союз-2.1б " с " Луна-25 " беше изстреляна от космодрума Восточний на 11 август. Космическият транспортен съд направи две корекции на траекторията си, като на 16 август навлезе в окололунната орбита. На 19 август на апарата беше дадена команда да застане на орбита за втурване, само че в ранния следобяд връзката с него прекъсна. Според предварителните калкулации " Луна-25 " се е разрушил в повърхността на Луната.

По-късно генералният шеф на " Роскосмос " Юрий Борисов разгласи, че е основана изключителната комисия. Основната причина за злополуката на " Луна-25 ", съгласно него, е неправилната работа на задвижващата система - по време на корекцията на орбитата тя е работила 127 секунди вместо плануваните 84, написа Българска телеграфна агенция.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР