Космическият апарат ИнСайт на НАСА кацна успешно на Марс. Мисията

...
Космическият апарат ИнСайт на НАСА кацна успешно на Марс. Мисията
Коментари Харесай

Апарат на НАСА кацна на Марс

Космическият уред ”ИнСайт на НАСА кацна сполучливо на Марс ”. Мисията ще продължи две години, а задачата е да се изследва в детайли Червената планета.
След близо седем месеца и след рисковано пресичане на атмосферата на алената планета галактическият уред " ИнСайт " кацна на повърхността на Марс, посочи Българска национална телевизия. Новината провокира бурни реакции в контролния център на НАСА в Пасадина, щата Калифорния. Малко след кацането сондата изпрати първата си фотография от повърхността на Марс, с мъгляв облик, евентуално поради облака прахуляк от кацането. НАСА не е спускала уред на Марс от шест години. Предишният уред, който кацна на Червената планета бе " Кюриосити ".

Сред дилемите на новия уред е да се мери вътрешната температура на планетата. " ИнСайт " придвижва и сеизмометър, с цел да ревизира за първи път дали на Марс има земетресения. Друг инструмент ще наблюдава въртенето на планетата по отношение на оста и изместването ѝ, с цел да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото ѝ. Преди научните принадлежности да бъдат конфигурирани, ще минат най-малко 10 седмици. Топлинната сонда ще проработи след още няколко седмици. Космическият уред " ИнСайт " тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард $. В нея вземат участие също учени от Франция, Германия и други европейски страни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР