Космическата сонда Нови Хоризонти, изпратена от НАСА да изследва повърхността

...
Космическата сонда Нови Хоризонти, изпратена от НАСА да изследва повърхността
Коментари Харесай

Плутон крие цял океан под повърхността си

Космическата сонда Нови Хоризонти, изпратена от НАСА да изследва повърхността на планетата Плутон, показа нови доказателства, че под ледената кора на крайната за Слънчевата система планета може да съществува цялостен океан.

Но не съществуването на голям воден басейн на Плутон развълнува до краен лимит учените, а данните (макар и косвени), че там може да съществува живот, развивал се в продължение на милион години. Нов и най-цялостен разбор на всички данни, събрани до момента, сочи точно в тази посока.

Благодарение на невероятните данни, върнати ни от сондата Нови хоризонти, ние бяхме в положение да се срещнем с тектонските характерности на повърхността на Плутон, да актуализираме термичния модел на планетата и да създадем значими и показателни заключения, че в неотдавна открития океан, който я покрива под леда, има живот. Това споделя създателят на разбора – доктор Хой Хамънд от университета Браун.

Проучването твърди, че в случай че океанът на Плутон е бил заледен в продължение на милиони и милиарди години, това би предиздвикало цялата планета да се свие по мярка. Измервания обаче безапелационно потвърждават, че се случва тъкмо противоположното – тя се разраства.

Снимките, предоставени от сондата, сочат и че Плутон е доста повече от замръзнала в Космоса канара. Той има извънредно екзотична повърхнина, формирана от вода, азот и метан. Там има и планини, високи стотици километри, както и извънредно дълбоки естествени долини.

На планетата джудже също има мощни тектонични функционалности, основали извънредно разнообразна повърхнина. Според учените тектонските характерности демонстрират, че Плутон е минал през интервал на световна агресия в развиването си.

Учените като Брайън Кокс допускат, че в случай че Плутон в действителност има океан под повърхността си, шансът там да е задоволително топло, с цел да се развие живот, се равнява на 60%. Според учения това изцяло ще обърне визиите на науката за живота и развиването на Вселената като цяло.

Междувременно Нови хоризонти има нова задача. Сондата би трябвало да изследва неиндетифициран обект, движещ се на самата граница на Слънчевата система. Тялото има диаметър от 60 километра и е наречено условно 2014 MU69. Намира се на към 1 милиард километра след Плутон и също като него обикаля в по този начин наречената зона на здрача – съвсем неосветена зона от системата, наречена зоната на Кеплер.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР