Космическата надпревара между СССР и САЩ е довела до предложение

...
Космическата надпревара между СССР и САЩ е довела до предложение
Коментари Харесай

В надпреварата със САЩ съветските юнаци искали да оставят космонавтите си без скафандри

Космическата конкуренция сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати е довела до предложение от именития конструктор Сергей Корольов и екипа му да се отстранен защитните средства за космонавтите, с цел да може Москва да покаже първия в историята транспортен съд за групови полети, написа ”Дневник ”.
Това демонстрират разкрити документи от руската галактическа стратегия, оповестени от корпорацията " Роскосмос ". Снимки и писмени материали описват за основаването на кораба " Восход " и първия полет на 12 октомври 1964 година с космонавтите Владимир Комаров, Константин Феоктистов и Борис Егоров.

В докладна бележка от март 1964 година ръководители на руската индустрия и просвета обръщат внимание на партийното управление, че в Съединени американски щати създават двуместен транспортен съд Gemini и триместен Apollo и Съюз на съветските социалистически републики би трябвало да ги изпревари. Изстрелването на " Восход " може да обезпечи " приоритет на Съветския съюз в реализирането на галактически полети с многоместни кораби и първото излизане на човек в открития Космос ", считат създателите на записката.

Подписаният от основния конструктор Корольов документ показва, че новият транспортен съд ще запази главната градивна скица на " Восток ", с който са летели Юрий Гагарин, Герман Титов, Андриян Николаев, Павел Попович, Валерий Биковский и Валентина Терешкова.

Но с цел да се съберат трима души в доста тясното пространство, Корольов предлага да бъдат демонтирани седалките с катапулт, а космонавтите да пътуват без скафандри. Нямало да има и спешни избавителни пакети, които по принцип са инсталирани в долната част на капсулата-седалка, която се катапултира малко преди приземяването и работи като баласт, стабилизиращ спускането с парашут.

Мерките съставляват голям риск, защото на практика няма никакъв късмет за оцеляване на екипажа в първите 44 секунди от полета. Освен това се залага на вид тримата да се приземяват в капсулата. При спешното ѝ разхерметизиране всички вътре ще умрат, тъй като нямат защитно облекло с кислородни апарати.

През април 1964 година Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз и държавното управление на Съюз на съветските социалистически републики утвърждават предлагането за създаване на 4 триместни кораба " Восход ". През август е утвърден и текстът, който формалната организация ТАСС ще популяризира, когато корабът е в орбита. Според проектите, " Восход " може да остане към планетата сред една обиколка и 24 часа. В последна сметка тримата руснаци остават малко повече от денонощие и слагат 4 международни върха.

През това време в извънредно тясно пространство Феоктистов прави фото- и видеоснимки, а лекарят Егоров взима кръвни проби от екипажа, мери кръвното налягане на всички и организира " биологични опити и проби ".

Когато капсулата се приземява край Целиноград (днишин Нур-Султан, новата столица на Казахстан), с полета е достигната оптималната височина (408 км), изминато разстояние (669 784 км), рекордна дълготрайност (24 часа, 17 минути и 3 секунди).

Последвала ексцентрична обстановка за екипажа, който по протокол незабавно трябвало да рапортува за " следващото огромно достижение на руската просвета ", само че този път на тримата било подредено да чакат. В деня след приземяването им Никита Хрушчов е свален от поста си и още не било ясно кой е отпред на страната. Трябвало да изчакат пленума на Централен комитет, където Леонид Брежнев е определен за общоприет секретар на партията.

Само половин година по-късно идва полетът на " Восход 2 " и първото излизане в Космоса на Алексей Леонов. Това е последното изстрелване на транспортен съд от този план, макар плануваните още пет полета.

Всички запаси към този момент били ориентирани към новия модел " Союз " и лунната стратегия на Съюз на съветските социалистически републики.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР