Космическата капсула Старлайнър ще направи още един опит в средата

...
Космическата капсула Старлайнър ще направи още един опит в средата
Коментари Харесай

Капсулата Старлайнър ще направи нов опит да достигне МКС в средата на май

Космическата капсула " Старлайнър " ще направи още един опит в средата на май да стигне до Международната галактическа станция (МКС), съобщи Франс прес, базирайки се на НАСА и компания " Боинг ", която натрупа неуспехи в тази стратегия в конкуренция със " Спейс Екс ".  

Този значим тест без пасажери на борда би трябвало да обезпечи на НАСА второ транспортно средство, с което да транспортира астронавтите си до орбиталната станция. 

Изстрелването от Флорида е планувано за 19 май. В случай, че не се състои на тази дата, да вземем за пример поради неподходящи метеорологични условия, има опция стартът да бъде сбъднат на идващия ден. 

Първият изпитателен полет на " Старлайнър " беше изработен през 2019 година, когато едвам се размина с злополука поради проблем със софтуера. Капсулата трябваше да се върне на Земята прибързано, без да доближи МКС.

Планираният за август предходната година тестов полет беше анулиран в последния миг поради проблеми с клапаните на моторите, които останаха затворени по време на финалните инспекции на стартовата площадка.

От " Боинг " откриха, че тази нередовност е породена от проблем с влагата, която, взаимодействайки с окислителя в системата, е образувала азотна киселина, съдействала за блокирането на клапаните.

" Изминалите осем месеца бяха сложни. Проблемът към този момент е решен и се насочваме към изстрелване ", съобщи на конференция Стив Стич, който дава отговор за комерсиалната пилотирана стратегия на НАСА. 

Този изпитателен полет би трябвало да потвърди, че капсулата е безвредна. След това " Боинг " ще се опита до края на 2022 година да организира финален тест, този с екипаж на борда, сподели на собствен ред Марк Напи от компанията. 

Капсулата " Старлайнър " с тегло 13 тона е предопределена за седемчленен екипаж и самостоятелен полет с дълготрайност 60 часа. 

Компания " Спейс Екс " от своя страна до момента е транспортирала повече от 20 души до МКС със личната си капсула " Дракон ", добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР