Космическата агенция НАСА и американският производител на военна техника Boeing

...
Космическата агенция НАСА и американският производител на военна техника Boeing
Коментари Харесай

Самолетите на НАСА, които могат да трансформират въздушното пътуване до 2030 г.

Космическата организация НАСА и американският производител на военна техника Boeing сплотяват старания за нов план, който може да сътвори нов по-екологичен вид за пътническите полети.

Предстоящият план носи името Sustainable Flight Demonstrator и есвързан със последващо потомство устойчиви полети. НАСА към този момент разкри и по какъв начин ще наподобяват два от еднопроходните самолети.

„ Целта на партньорството сред НАСА и Boeing е да произведем и тестваме пълномащабен тестов модел, който да помогне за основаването на бъдещи търговски самолети. Те ще са по-икономични, с изгоди за околната среда, комерсиалната авиационна промишленост и за пасажерите по целия свят “, сподели ръководителят на галактическата организация Бил Нелсън.

„ Ако успеем, може да забележим по какъв начин обществеността ще се възползва от тези устройства през 2030 година “, добавя той.

Дизайнът, върху който NASA и Boeing работят, може да понижи разноските на гориво и въглеродните излъчвания с до 30% спрямо най-ефективните самолети през днешния ден.

Агенцията разчита на удължени, тънки крила, нормализирани от диагонални подпори, които свързват крилата със самолета. Формите на дизайна основават по-малко противодействие, което ще докара до изразходването на доста по-малко гориво. Моделът включва огромна бяла конструкция със синя, оранжева и алена линия на опашката.

Дизайнът на самолетите беше показан на годишното авиошоу EAA AirVenture Oshkosh в Уисконсин, което всяко лято събира авиационни запалянковци, с цел да може нови планове в тази сфера.

„ Експериментален аероплан “

" Това е пробен аероплан с задача да изследва аеронавтиката “, съобщи през януари Боб Пиърс - заместник-администратор на дирекция " Изследователски задачи в региона на аеронавтиката " към НАСА.

Тогава той изяснява, че по плана към момента се работи и се ревизира самата технология, която към момента е " високорискова ".

Първият тестов полет на самолета би трябвало да се организира през 2028 година Американската галактическа организация се надява, че в бъдеще технологията ще обслужва към половината от комерсиалния пазар посредством пътнически самолети за къси до междинни дистанции.

До огромна степен самолетните компании разчитат на така наречен еднопроходни самолети (с до 300 места), които са причинители и на съвсем половината от авиационните излъчвания в международен мащаб. Boeing пресмята, че търсенето на новите самолети ще се усили доста с близо 40 хиляди бройки сред 2035 и 2050 година



Другите самолети, които ще бъдат с нов образ, са хибридните електрически самолети, които фирмите GE Aerospace и magniX създават като част от различен план на НАСА, наименуван Electrified Powertrain Flight Demonstration (EFPD).

Агенцията си сътрудничи с сътрудници от промишлеността за нови технологии, в това число по-леки и по-ефективни мотори, електроника и материали, които могат да оказват помощ за възстановяване на горивната успеваемост и понижаване на излъчванията.

Предстоят още летателни проби

Технологиите, за които организацията приказва, първо ще бъдат тествани и демонстрирани в модифицирани съществуващи самолети.

Един от тях е модернизиран Saab 340B, който ще има бяла и синя ливрея. Той ще се употребява за наземни и тестови полети, като полетите ще се осъществят доникъде на това десетилетие.

Модифицираният аероплан DeHavilland „ Dash 7 “, в червени и бели цветове, ще разполага с хибридно задвижване от magniX.

" Надяваме се, че планът ще облагодетелства и турбовитловите самолети за къси дистанции – видът, който транспортира сред 30 и 70 пасажери – както и районните търговски самолети с една пътека, пренасящи до 180 пасажери ", разясняват от НАСА.

Правителствената организация споделя, че възнамерява да организира най-малко две демонстрации на полети през идващите пет години, тъй че новите технологии да могат да бъдат въведени в комерсиалната мрежа в Съединени американски щати сред 2030 и 2035 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР