Косата се нуждае от грижи и внимание, за да бъде

...
Косата се нуждае от грижи и внимание, за да бъде
Коментари Харесай

Витамини за коса – здрава, силна и блестяща коса

Косата се нуждае от грижи и внимание, с цел да бъде гъста, блестяща и мощна. Но грижата не би трябвало да бъде единствено външна. Шампоаните, балсами и маските за коса несъмнено, оказват помощ косата да наподобяват красива, само че по-важното е, че съществуването на хранителни субстанции в храната, нужни за здравето на косъма, е още по -важно.

Витамините са от значително значение за поддържането на нашето здраве. Те оказват помощ на имунната ни система да действа оптимално, доставят ни с хранителни субстанции, нужни за здравословен напредък на косата и даже могат да оказват помощ при положения като косопад.

Витамините за коса са добавка, която можете да приемате, с цел да сте сигурни, че получавате всички нужни витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае за здравословен напредък на косата. Витамините за коса се оферират в доста разнообразни форми, в това число хапчета, течности, прахове и даже шампоани.

Когато избирате какъв тип витамин да приемате, най-добре е да вземете поради вашата диета и всички диетични ограничавания, които може да имате.
Качеството и количеството на косата, както и загубата на коса, се въздействат от доста витамини и минерали.

Какво би трябвало да хапвате за здрава коса

За здрава коса би трябвало да консумирате задоволително храни с протеин всеки ден, както и да включите зеленчуци и плодове в диетата. Основното предписание на уравновесената диета е разнообразието. Менюто би трябвало да включва разнородни храни, в това число месо, зърнени храни плодове и зеленчуци.

Правилните масла, билки, зеленчуци, горски плодове и плодове са еднообразно значими. Но „ празни храни “ без богат хранителен състав би трябвало да се заобикалят. Бързото хранене и мощно модифицираните храни (например зърнени храни, сладкиши, подготвени сосове и супи, храни, съдържащи маргарин) няма да донесат никаква изгода за организма.

Вижте още:

Витамини за коса

Най-ценните хранителни субстанции за здравето на косата се намират в налични, елементарни, непреработени храни.

Витамин А

Витамин А и бета-каротин
Витамин А в кожата на главата подкрепя производството на себум, който овлажнява корените на косата и защищава косата от изсушаване. Сухата коса е по -склонна към раздробяване, начупване и рухване. Следователно, витамин А е от значително значение за здрава коса, както и за здрави нокти, кожа и нерви. Бета-каротинът, който се съдържа в плодовете и зеленчуците, се трансформира във витамин А в организма.

Всички кафези на тялото се нуждаят от него, изключително косата. Веществото оказва помощ на кожните жлези да създават „ лой “ – себум, който овлажнява скалпа и поддържа косъма здрав.

Ако в диетата липсват източници на това хранително вещество, може да настъпи нараснал косопад, до момента в който за компенсиране на недостига е задоволително в диетата да се включат храни, богати на бета-каротин. Сред тях има растителни източници като моркови, тиква, спанак. Но първенците по наличие на хранителни субстанции са скотски артикули: яйца, мляко, натурално кисело мляко.

Витамин В

Това е цяла група скъпи за организма субстанции, които са извънредно значими за растежа и здравето на косата.

В1 – Нормализира работата на мастните жлези на скалпа, защищава от непотребното наличие на мазнини и оказва помощ на косата да пораства по -бързо.

В2 – Той е нужен за здравословно кръвообращение, нормализиране на снабдяването на космените фоликули с хранителни субстанции и О2. Един от признаците на липса на това хранително вещество в хранителния режим е смяна в качеството и типа на косъма: мазна коса в корените, само че краищата наподобяват сухи.

В3 –  Той е значим и за попречване на косопада и оказва помощ за поддържане на корените на косата хидратирани.

В6 – Предпазва от изсушаване на скалпа, сърбеж и дискомфорт, и е нужен, с цел да се защищити от пърхот, който по предписание става разследване от несъразмерна грижа за косата на фона на недохранване.

В7 – Едно от дребното значими субстанции, които тялото ни може да създава независимо, обаче, вие също би трябвало да си го набавите с храната. Биотинът е витамин за коса, който предотвратява сухота, косопад и закъснение на растежа.

В8 – Веществото защищава от ранната поява на сива коса, по тази причина би трябвало да се включва постоянно в диетата. Той освен поддържа естествения цвят на къдриците, само че и поддържа тяхната здрава и плътна конструкция.

В12 – Грижи се за поддържането на здрава конструкция на косата и усъвършенства външния им тип.

Недостигът на тези хранителни субстанции, макар тяхното многообразие, е необичаен. Причината е, че те се намират в доста от наличните храни, а даже и с диета, тялото може да получи задоволително от тях. В здравословни концентрации витамин В за коса се намира в:

  • зърнени храни;
  • ядки;
  • месо и риба;
  • морски дарове;
  • тъмнолистни зеленчуци.

Голям риск от недостиг се основава, при отвод от скотски артикули и строги ограничавания на храната, да вземем за пример, в случай че на фона на диета изключете зърнените храни от менюто.

Витамин Ц

Този витамин, както и останалите е мощен витамин за коса и има доста функционалности в организма. Той понижава тежестта на оксидативния стрес и инхибира интензивността на свободните радикали, които могат да увредят космените фоликули, да блокират растежа на косата и да причинят прибързано стареене. Веществото взе участие и в синтеза на (колаген) колагенов протеин, който е значима част от структурата на косъма, и оказва помощ на организма да всмуква желязото – друго скъпо хранително вещество, без което здравословният напредък на косата е неосъществим.

Дефицитът е по-вероятен при хора, които заобикалят пресни зеленчуци и плодове и заменят здравословните и пълноценни храни с нездравословни храни. Основните източници на хранителни субстанции са растителни храни, изключително чушки, касис и шипка. Намира се и в цитрусови плодове, ягоди, алено френско грозде и малини. Дори през зимата можете да получите задоволително хранителни субстанции, в случай че постоянно консумирате кисело зеле, което е измежду топ 10 суперхрани на годината: измежду зимните артикули той е първенец по наличие на аскорбинова киселина.

Витамин Е

Този витамин също е в положение да спре оксидативния стрес и да повлияе качествено върху структурата на косъма. Затова той е един от значимите витамини за коса.

„ Проведено е изследване, което потвърждава, че приемането на 100 mg витамин Е в вярната форма (под формата на токофероли и токотриеноли) стопира алопецията “, отбелязва биохимикът и диетолог Анна Волкова.

В допълнение, витамин Е способства за ускорения напредък на касата, нейното възобновяване, което се удостоверява и от научните данни. Витамин Е за коса се съдържа в мазни храни: авокадо, бадеми, в дребни количества и в спанак. Но слънчогледовото семе и нерафинираното слънчогледово масло се смятат за първенци по наличие на витамин Е.

Желязо

Липсата на желязо води до анемия, като по този метод понижава броя на алените кръвни кафези. Това е най-честата причина за косопад при дамите. В допълнение към потреблението на храни, богати на желязо, е належащо също по този начин да се употребяват храни, съдържащи витамин С, като спанак и броколи, които усилват усвояването на желязото.

Минералът взе участие в снабдяването на клетките с О2, а неналичието му предизвика анемия – положение, при което се усеща уязвимост, следи се суха кожа и чупливи нокти.  Храни богати на желязо са скотски артикули, има го и в алено месо, говежди черен дроб, морски блага, яйца.

Факт. Противно на общоприетото разбиране, зелените ябълки и елдата не са най -добрите източници на желязо. Първо, минералът в тях е доста по-малко, в сравнение с в месото и черния дроб. И второ, питателните субстанции се усвояват от месото доста по -добре, в сравнение с от растителни артикули.

Йод

Липсата на йод може да аргументи проблеми с щитовидната жлеза, което от своя страна може да докара до косопад и други проблеми с косата.

Магнезий

Магнезият е различен минерал, значим за здравите кости, неговият недостиг предизвиква мускулни крампи, косопад и раздразнителност.

Вижте кои храни са богати на магнезий тук

Цинк

Липсата на цинк въздейства върху действието на космения фоликул. Ако те не са здрави и растежът на косата не може да продължи вярно, от време на време даже може въобще да не пораства. При мъжете цинкът въздейства върху равнищата на андроген, което постоянно води до оплешивяване при мъжете. По същата причина той визира и плешивостта на дамите.

Цинкът форсира регенерацията на клетките на кожата и косата, защото подтиква доста ензимни функционалности в организма, в това число растежа на косата. Мехлемите и шампоаните, съдържащи цинк, също са повече от подобаващи за красива коса. За по-добри резултати е добре да консумирате и храни богати на цинк.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР