Косата на Магнус Карлсен бе разрошена, брадата му - разхвърляна,

...
Косата на Магнус Карлсен бе разрошена, брадата му - разхвърляна,
Коментари Харесай

Шахматът вече е бизнес, от който печели не само Карлсен

Косата на Магнус Карлсен бе разрошена, брадата му - разхвърляна, а бялата му риза - разпасана. Но седнал на своя стол и провесен над шахматната дъска, той изглеждаше изключително убеден. 

За разлика от него кандидатът Ян Непомняшчи бе обезверен и безропотен с провалянето. Задачата му в мача за международната купа бе съвсем непреодолима и поглеждайки дъската за финален път, той се усмихна разбиращо и спря часовника. Предаде се пред към този момент петкратния първенец на света.

Изтощаващите партии за купата се организираха в изложбения център " Експо 2020 " в Дубай и публиката се стичаше на тълпи в атриума, с цел да зърне онлайн шахматистите. В самата зала рекламните табла бяха на всички места към звукоизолираната камера, в която играчите бяха сами с мислите си.

Въпреки че загуби, съветският гросмайстор прибра чек за $905 000 единствено от наградния фонд. Сумата може да наподобява гигантска за спорт като шахмата, само че е оскъдна по отношение на милионите, които интернационалната федерация (FIDE) получава по спонсорските пакети от десетките рекламодатели.

Логата на " Мастъркард " и " Унибет " красяха ризата на Карлсен, а на гърба на стола му пишеше " Койнбейс " - платформа за криптовалута. Спонсорите " Касперски " и " Фосагро " - съветски компании за киберсигурност и химикали, се бяха погрижили имената им да са върху игралната маса. Рекламите на " Алгоранд ", децентрализирана блокчейн мрежа с цялостна база данни за профилите и рейтингите на играчите в международния шахмат, бяха на всички места. Те даже прекъсваха директните излъчвания на мача, предаван на екран с размерите на футболен стадион в експоцентъра.

Милионите фенове, гледащи партиите по целия свят, виждаха всички тези марки часове наред ежедневно в продължение на две седмици. 

Шахматът към този момент е пазарен артикул. И с помощта на взрива в известността му около пандемията (и хитовия сериал " Дамски гамбит " по " Нетфликс " ) в този момент се радва на съществени доходи и стартира да разпределя своето благосъстояние.

Личните контракти на Карлсен с " Мастъркард " и " Унибет " са единствено два от многото. Норвежката правна адвокатска фирма " Симонсен, Вогт, Вийг ", норвежката компания за минерална вода " Исклар " и софтуерната компания от Осло " Мелтуотър " също са върху сакото и ризата на първенеца.

Но в действителност Карлсен натрупа своето положение от цифровата гражданска война. През 2013 година той съоснова компанията " Плей Магнус ", която в този момент е уебсайт за е-обучение и онлайн игри, само че се занимава и с книгоиздаване. Има към 60 000 платени клиенти и приходът ѝ за първата половина на 2021 година е съвсем $10 млн. Фирмата е листната на стоковата борса в Осло и пазарната ѝ стойност е към $106 млн. Днес Карлсен има 8.9% от " Плей Магнус " посредством " Магнус Чес ", която пък той основа още като младеж, с цел да ръководи финансите му, и чийто мажоритарен притежател е.

" Има голямо количество хора, които откриха шахмата, и от ден на ден ще го вършат. Излъчването на партиите по малкия екран и в интернет е доста значима част от шоуто ", проучва бащата на шампиона - Хенрик Карлсен, който е член на борда на шефовете на " Плей Магнус ".

Печеливши от новото бизнес лице на шахмата са както другите акционери - най-вече норвежки банки, по този начин и някои чиновници на компанията, които стартират все по-често да извършват ролята на сътрудници на млади гении.

" Старият шахмат изостава спрямо други спортове във връзка с комерсиализация и досегаемост. Интернет обаче му дава необятни благоприятни условия, тъй като шахматът си е същият, даже когато е онлайн, за разлика от другите спортове. Тенисът да вземем за пример не е същият, когато се играе онлайн ", показва Еспен Агдестайн, някогашен управител на Карлсен и съосновател на " Плей Магнус ".

Той предсказва, че това е единствено началото, и вижда бъдещия напредък на шахмата точно във виртуалния свят на блокчейна. Феновете към този момент могат да си купят трофея от спортната верига на " Плей Магнус " във тип на така наречен незаместим токен (б.р. - non-fungible token, NFT), а някогашният международен първенец Гари Каспаров пусна в продажба своя лична NFT сбирка, включваща негови остарели фотоси и оценки.

" Шахматистите се интересуват от инженерство и финанси, само че търсят и нова публика. Блокчейн фирмите пък имат доста пари - прибавя Агдестайн. - Това са страхотни времена за играта и през днешния ден към този момент всеки родител желае да види детето си да играе шахмат. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР