Корупцията, противодействието на корупцията и завладяната държава не са крайна

...
Корупцията, противодействието на корупцията и завладяната държава не са крайна
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: Корупцията и противодействието ѝ не са крайна точка, а пътешествие

" Корупцията, противодействието на корупцията и превзетата страна не са последна точка, това е странствуване и няма да свърши ". Това съобщи пред БНР Руслан Стефанов - основен икономист от Центъра за проучване на демокрацията, преди днешната конференция " Антикорупция и национална сигурност ".

" Докато има власт и до момента в който има блян за власт, централизация на власт, ще има и корупция. Тя е проблем, с който се сблъскват всички властови позиции в света. Не е нещо, което се взема решение един път вечно. Напротив - може да има утежняваме, може да има и възстановяване. Опитваме се да използваме всеки инструмент, с който да подтикнем, подпомогнем българските институции и гражданското общество, с цел да придвижат това противопоставяне по-напред ", разяснява той в изявление за предаването " Преди всички ".

Той изясни, че уязвимостта на превзетата страна може да се употребява от други страни посредством бизнес ползи или политически връзки. По думите му Балканите са един от най-уязвимите райони в Европа. Два са главните канала, по които се реализира това:

" Единият е незаконните финансови потоци, които на Балканите общо са към два пъти по-големи в съпоставяне със междинното за света. Вторият канал - въздействието върху медиите, така наречен завземане на медиите. Тук не приказваме единствено за финансово такова, а приказваме за надзор през държавното управление и така наречен когнитивен надзор, т.е. взаимоотношението с задгранични сили ".

Руслан Стефанов даде образец с посолството на Русия в България, което има повече взаимоотношение от консуматори в страната спрямо всички останали страни на Балканите, взети дружно:

" Това значи лайкове на постове, реакция на пост, коментар на пост. Тук приказваме за доста съществено въздействие, което се трансформира и в политическо през съответните механизми на демокрацията ".

Според него превзетата страна има доста разнообразни проявления.

" Когато приказваме за държавно управление - имаме поради и трите управляващи - законодателна, правосъдна и изпълнителна власт. Всяка от тези функционалности би могла да бъде превзета. Тя е предмет на съответното въздействие. Може да приказваме за завземане, когато в тази ситуация в следващия отчет на Съединени американски щати се приказва за липса на дейности, което демонстрира неспособност, некадърност или завземане ", разяснява Стефанов.

По думите му типичен образец за това беше така наречен апартаментгейт. По същия метод се приказва постоянно за чадър над избрани ползи, сподели той, като добави и случая с банкрута на КТБ, 9 години след който няма отговорен.

" В множеството случаи в България започваме да търсим безусловно и единствено тесния юридически взор, а това, което е ясно, е, че при всички случаи става дума за една относително черно-бяла картина, в която българските институциите не са реагирали съответно ".

Обикновено на превзетата страна е мъчно да се противодейства, означи Руслан Стефанов и добави обаче, че в композиция сред институции, неправителствени организации, гражданско общество и интернационалните пратньори може да се откри метод да се взаимодейства.

Той уточни, че през днешния ден ще създадат и обзор на някои положителни развития. Изградените институции в избрана степен работят, счита той. Според него не би трябвало бланкетно да отписваме всички институции и метода, по който те работят.

По думите му основният прокурор и вътрешният министър би трябвало да работят дружно, с цел да има дейно противопоставяне на престъпността и завладяването на страната:

" Очевидно вътрешният министър не споделя терзанията на основния прокурор. Това ни навежда на мисълта, че може би не всичко, което основният прокурор споделя, е тъкмо по този начин. Това ни дава опция да търсим салдото, каква тъкмо е истината. Разчита се и на интензивността на гражданското общество и помощта от нашите интернационалните сътрудници ".

Последните 2 години не са прелестен образец за нещо положително, което се е случило, изрече мнението си Руслан Стефанов. Той акцентира, че институциите, които бяха " употребявани за бухалка " в доста случаи, бяха закрити, като да вземем за пример профилираното правораздаване. По думите му другите принадлежности, като КПКОНПИ, инспекторарите, в последните 2 години на процедура не действат. Там могат да се търсят измененията, счита той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР