Корупционният скандал, свързан с един от 14-те заместник-председатели на Европейския

...
Корупционният скандал, свързан с един от 14-те заместник-председатели на Европейския
Коментари Харесай

Нови обиски в Брюксел заради корупционния скандал в ЕП, иззеха половин милион евро от куфар в хотел

Корупционният скандал, обвързван с един от 14-те заместник-председатели на Европейския парламент - гъркинята Ева Каили, набира скорост. В понеделник следобяд са били осъществени нови обиски, свързани с изказвания за корупция, в това число един в Екологичен потенциал, заяви за медиите белгийската прокуратура, съобщи ДПА. Целта на претърсването, осъществено в Народното събрание, е била събиране на данни, се споделя в изказването. 
Още по темата
Извършени са общо 20 обиска, от които 19 - в частни домове. Някои претърсвания са извършени в Италия, написа Българска телеграфна агенция.

При обиски от три разнообразни места са конфискувани няколкостотин хиляди евро.

" 600 000 евро в дома на обвинен, няколкостотин хиляди евро в куфар в хотелска стая в Брюксел и към 150 000 евро в апартамент, принадлежащ на член на Европейския парламент ", се прецизира в изказването.

Четирима души, измежду които и Ева Каили, заместник-председател на Европейския парламент, са в ареста по обвиняване в присъединяване в незаконна организация, пране на пари и корупция. Твърди се, съгласно следствието, че уличените са приемали големи суми пари и скъпи дарове по отношение на футболното състезание в Катар.

Предстои обвинените да се явят пред арбитър в сряда, се споделя в известието за медиите, добавя ДПА

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен пък предложи основаването на етичен орган за всички европейски институции. 

Попитана дали Европейска комисия води вътрешна инспекция поради открити случаи на открита поддръжка за Катар от нейния заместител Маргаритис Схинас, Фон дер Лайен сподели единствено, че се ревизира регистърът на комисията за срещите на еврокомисарите и техните представители.

" Засега нямам какво да прибавя, като се изключи че при откриването на нова информация ще реагираме ", уточни тя.

" Институциите на Европейски Съюз би трябвало да работят по най-високите условия за честност и самостоятелност ", разяснява пред медиите Урсула фон дер Лайен пред медиите във връзка следствието.

" Обвиненията са доста съществени и тревожни ", добави Фон дер Лайен. " Става въпрос за доверието на хората в институциите. Това доверие изисква допустимо най-високите стандарти на самостоятелност и честност ", коментира  председателката на Европейска комисия.

" За нас е доста значимо освен да имаме мощни правила, само че те да са за всички институции, с цел да не разрешаваме никакви изключения. Предложих през март да се сътвори етична работа за всички институции на Европейски Съюз ", добави Фон дер Лайен.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола пък заяви, че е знаела за следствието на своята заместничка Ева Каили и е сътрудничела на службите по случая . Мецола изясни, че като защитна мярка е лишила пълномощията на Кайли, при цялостно отчитане на презумпцията за непорочност.

Предстои Мецола и ръководителите на парламентарните групи да заседават във вторник сутринта в Страсбург, с цел да вземат решение за отстраняването на арестуваната, която е един от 14-те заместник-председатели на институцията.

" Винаги ще има такива, които ще посегнат към торбата с пари, само че значимото е, че ще бъдат хванати и ще понесат цялата тежест на закона, както стана в този случай ", съобщи председателката на Екологичен потенциал. 

" Трябваше през днешния ден да разглася начало на договарянията за отпадането на визите за жителите на Катар и Кувейт ", уточни Мецола и настоя въпросът да отпадне към този момент от дневния ред. Тя заяви, че Екологичен потенциал ще преразгледа разпоредбите за достъп до институцията и ще ревизира кого съставляват лобистите, които се свързват с евродепутатите.

" Екологичен потенциал, европейската народна власт и нашите свободни и открити общества са нападнати. Враговете на демокрацията, които са срещу самото битие на Екологичен потенциал, няма да се спрат пред нищо. Тези злосторници, свързани с непознати страни, трансфораха в оръжие неправителствените организации, синдикатите, сътрудници в Екологичен потенциал и евродепутати, в усилието да подчинят нашите процеси ", реагира Мецола.

" Провалиха се ", заключи Мецола. " На непознатите страни, които мислят, че Европа се продава, споделям, че Екологичен потенциал ще застане твърдо на техния път ", добави тя.

" В политиката съм, с цел да се боря с корупцията, това е тестване за нашите полезности. Ще издържим изпита с високо вдигната глава. Няма да има безотговорност. Няма да има замитане под килима, добави тя. Дълбоко съм разочарована ", съобщи Мецола.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР