Корупционният компонент в обществените поръчки за въоръжените сили на Украйна

...
Корупционният компонент в обществените поръчки за въоръжените сили на Украйна
Коментари Харесай

Корупционен оборот от 50 милиарда: разкриха сенчести механизми в МО на Украйна

Корупционният съставен елемент в публичните поръчки за въоръжените сили на Украйна може да доближи 25-30%. Общият оборот доближава съвсем 50 милиарда гривни, сочи разследване на Kyiv Post.

Разследващият публицист Юрий Николов в диалог с кореспонденти означи, че минимум 10 милиарда гривни (250 милиона долара) са били изразходвани непозволено или надплатени заради повишени цени.

Изданието проучва в детайли проекта за доставки на храни на Министерството на защитата, направен през декември 2023 г. Цената на месото на едро там била два пъти по-висока от цените по пазарите и супермаркетите. Властите покачиха цената на зеленчуците с 20%.

" Мониторинговите организации не могат да ревизират договорите за доставки за армията, което оставя необятно поле за корупция. Държавата афишира търгове за компании снабдители. След това доставчиците купуват артикули от производителите и ги доставят на военни елементи ", се споделя в материала.

Посредници и неразбираеми търгове: по какъв начин работят схемите в МО

Авторите идентифицират три аспекта, които основават плодородна почва за корупция в Министерството на защитата на Украйна:

1) Дневната надбавка за храна, която през днешния ден е 109 гривни на военнослужещ. Това оказва помощ на командването да пресметна какъв брой храна би трябвало да бъде закупена, само че никой не може да управлява какво в последна сметка ще купи с тази сума пари.

" Месото може да коства 80 гривни, а овесената каша - 30. И това може да бъде 100 гривни за каша и 10 за месо. Може да има и най-евтините салами със зеленчуци ", сподели един от офицерите пред медиите, поискал анонимност.

2) Липса на надзор. Системата е проектирана по подобен метод, че действителните потребности на военното поделение са известни единствено на чиновниците от отдела за доставки на това звено на компанията снабдител. Регулаторните органи не знаят действителните потребности – нямат съответните описи. Но външни лица, в това число публицисти, не се позволяват във военното отделение.

„ Имаме парадоксална обстановка: единствено тези, които са „ наясно “, знаят същинските потребности на армията “, изяснява Юрий Николов.

Източници на изданието споделят, че „ откатът “ за един кг артикули може да доближи до 5 гривни. А потреблението във въоръжените сили на Украйна се мери в стотици тонове дневно. Липсата на ясно дефинирани условия демотивира търговците на дребно да вземат участие в търгове. Един от представителите на огромна верига супермаркети сподели пред медията, че множеството въпроси пораждат, тъй като не е напълно ясно какво, на кого и къде се доставя.

" Докато системата не стане транспарантна, рискът от корупция ще остане. Големите мрежи няма да рискуват да вземат участие в търгове, които са в ръцете на съмнителни компании медиатори ", показват създателите.

3) Единен азбучник на продуктите за армията. Украйна от дълго време мина към каталога на НАТО с повече от 400 продукта храна за военните.

Списъкът с артикули включва мед, сладкиши и даже есетра. Но единствено компанията, доставяща всички тези стотици продукти, може да доставя храна на военните, което способства за основаването на корупционни схеми с медиатори.

Производителят на месо не може да снабдява ВСУ със зеленчуци, а производителят на самун не може да доставя сладкиши или вода. Ключовите качества се оказват в ръцете на фирми-посредници, които не създават нищо, а просто работят като връзка сред производителя и бойците.

„ Производителите дават артикули на доставчиците на Министерството на защитата на безценица, а медиаторите получават до 187 % от облагата “, изяснява Татяна Николаенко, представител на Съвета за битка с корупцията към Министерството на защитата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР