Корпусите на двата реактора в 5-ти и 6-ти ядрени блокове

...
Корпусите на двата реактора в 5-ти и 6-ти ядрени блокове
Коментари Харесай

Проверяват корпусите на ядрени реактори в АЕЦ срещу 4 млн. лева

Корпусите на двата реактора в 5-ти и 6-ти нуклеарни блокове на АЕЦ „ Козлодуй “ ще бъдат обследвани за радиационното окрехкостяване, термично стареене и отмалялост за целия период на употреба. Състоянието на метала ще се изследва с така наречен „ облъчени мостри -свидетели “. Прогнозната стойност на поръчката е съвсем 4 млн. лева без Данък добавена стойност и 36 месеца период за осъществяване.

За нея управлението на атомната електроцентрала е провело пазарни съвещания.
 Жегата докара до претоварване на електроенергийната система Жегата докара до претоварване на електроенергийната система
Екстремно високите температури доведоха до рекорден товар на електроенергийната система, оповестиха от Електроенергийния систематичен операто...

Индикативното предложение на Института по металознание, уреди и технологии с център по хидро- и аеродинамика към Българска академия на науките е 3 965 322 лева   

Ориентировъчната цена на „ Уестингхаус Електрик Швеция “ е била 3 300 000 USD (приблизително 5,5 млн. лева.). А на „ UJV RES a.s. “ – 3 309 000 Евро (приблизително 4,5 млн. лева.)   

Една от характерните четири задания е обезпечаване на комплекти със сборки образци-свидетели за интервал на употреба от 60 години на 6-ти енергоблок. Втората - обзор и оценка на опцията останалите неизпитани образци-свидетели да се употребяват в осъвременените комплекти. Трета - разработка на градивна документи за осъвременени комплекти образци- очевидци за 6 енергоблок. Четвърт - сглобяване и правене на 4 осъвременени сборки с плоски контейнери.  

Съгласно условията на българската нормативна уредба Наредба за обезпечаване сигурността на нуклеарните централи и стандартите на сигурност на МААЕ, за ръководство на стареенето на корпуса на реактора и неговите заваръчни шевове е належащо да се регистрират всички използвани фактори, в това число радиационно окрехкостяване, термично стареене и отмалялост.
 Мега машина местят в Козлодуй от АЕЦ „ Белене “, превозът й е над 1,4 млн. лева Мега машина местят в Козлодуй от АЕЦ „ Белене “, превозът й е над 1,4 млн. лева
Мега товар приготвя за превозване управлението на АЕЦ „ Козлодуй “ от непостроената АЕЦ „ Белене “. Договорът...

Отчитането на тези фактори изисква съществуването на задоволителен брой представителни мостри - очевидци, позволяващи оценката на тези фактори за целия период на употреба.

Услугата, която АЕЦ „ Козлодуй “ разпорежда, е за да обезпечи разбори за положението на метала на корпусите на реактори 5 и 6 и да даде опция за надеждно бъдещо проучване на материала от корпуса на реактора на 6 енергоблок, с което да се подсигурява нуклеарната сигурност за интервала на планувания спомагателен период на употреба до 60 години.

Сборките с образци-свидетели спадат към системите за естествена употреба, значими за сигурността и се класифицират по следния метод: - клас на сигурност „ 3-Н “ според „ Общи положения за обезпечаване на сигурността на атомни централи “; - категория по сеизмоустойчивост „ I “ според „ Норми за планиране на сеизмоустойчиви атомни централи “.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР