Корпулентният писател Джордж Р. Р. Мартин навърши 70 години, а

...
Корпулентният писател Джордж Р. Р. Мартин навърши 70 години, а
Коментари Харесай

Джордж Р. Р. Мартин – Играещият с тронове

Корпулентният публицист Джордж Р. Р. Мартин навърши 70 години, а милиони почитатели не престават да се тормозят, че той по този начин и няма да приключи епичната си фентъзи поредност “Песен за огън и лед ”. Това са книгите, по които се прави скандално сполучливият мегасериал “Игра на тронове ”, завладял груповото въображение на телевизионната аудитория по цялата планета. Мартин е печално прочут с бавния си темп на работа и неспазването на заложените от него периоди. Другa основна характерност на брадатия създател е, че обича да основава и развива персонажи, към които хората се привързват ужасно доста единствено, с цел да може след това брутално и безкомпромисно да ги избие.

Джордж Р. Р. Мартин стана поп-културна икона около триумфа на книгите и сериала “Игра на тронове ”. Той обича да се майтапи с упованията на безчислените легиони от фенове на литературните творби и екранните им акомодации. Мартин е непредвидим и необикновено сполучлив. Читателите и феновете сигурно му желаят дълги години на безупречно здраве. Най-малкото, с цел да може да приключи монументалния си magnum opus “Песен за огън и лед ”.

Влиянието на Джордж Р. Р. Мартин мъчно може да бъде пресилено. Той е притежател на премиите “Еми ”, “Небюла ”, “Хюго ”, а преди седем години списание “Тайм ” го уточни като като една от 100-те най-влиятелни персони в света.

Мартин се ражда на 20 септември 1948 година в град Байон, Ню Джърси в фамилията на Реймънд Колинс Мартин и Маргарет Бреди Мартин. По това време татко му е пристанищен служащ. Произходът му съставлява богата европейска амалгама. Има италиански, ирландски, немски, френски и британски корени. Джордж има две сестри – Дарлийн Мартин Липински и Джанет Мартин Патън. Мартин стартира да написа от дребен и продава на съседските деца своите истории за чудовища. По-късно става буен обожател и колекционер на комикси и стартира да основава фантастични сюжети за разнородни аматьорски издания.

Бъдещият публицист приключва учебното заведение “Мери Джейн Донахю ” и се дипломира в университета “Марист ” в Съединени американски щати. Първата му професионална изява идва през 1970 година когато той е на 21. Джордж съумява да продаде творбата си “Героят ” на издателство Galaxy, а книгата е оповестена през февруари 1971 година През 1970 година получава бакалавърска степен по публицистика в Северозападния университет, Еванстън, (Илинойс). На идната година получава и магистърска степен.

През 1979 година се развежда с първата си брачна половинка Гейл Бърник, от която има две деца. В края на десетилетието Джордж Р. Р. Мартин напълно се отдава на писането. По-късно се реалокира в Холивуд и работи като сценарист на фантастичната поредицата на телевизия CBS “Зоната на здрача ”. Изявява се като съветник към поредицата “Красавицата и звяра ”. Става изпълнителен продуцент на кино лентата “Входове ” при започване на 90-те години на предишния век. По това време той стартира да написа и първия том от епичната фентъзи сага “Песен за огън и лед ”, която по-късно го трансформира в мултимилионер и международна литературна звезда.

Днес Мартин живее в Санта Фе, Ню Мексико. Член е на Организацията на писателите на фентъзи и научна фантастика на Съединени американски щати, на която е районен шеф в интервала 1977 – 1979, година вицепрезидент през 1996 – 1998 година. Членува и в Писателската колегия на Съединени американски щати.

Сега всички погледи са вперени в Мартин и неговите продължаващи старания да приключи шестата книга от поредицата си “Песен за огън и лед ”. Първоначално трябваше да стане предходната година, само че той още написа и тревожи паникьосаните почитатели. Преди дни разяснява пред публицисти, че му се желало да е приключил този том още преди четири години. “Пиша постепенно, а книгата е доста комплицирана. Същото по този начин на всички места има разсейващи фактори ”, показа Мартин и в допълнение ужаси читателите. Те се надяват, че до края на годината Джордж ще приключи шестата част и ще стартира седмата и крайна книга от епичната поредност. Последния приключен том – пети в сагата – се появи през 2011-а година. Тогава Мартин показа, че са му трябвали шест години, с цел да го напише. Той не бърза, а и сигурно не се нуждае от пари. Книгите от поредицата са продадени в над 70 милиона копия и са преведени на 47 езика.

Пацифист и почитател на Клинтън


Джордж Р.Р. Мартин е прочут със своите брутални и натуралистични батални подиуми. Но в същинския живот той е пацифист и либерал, както множеството от хората в Холивуд и културния хайлайф на Съединени американски щати. Той отхвърля да се бие във Виетнам и разказва войната като “ужасна неточност на Америка ”. През 2015-а Мартин приканва Съединени американски щати да одобряват сирийски бежанци, а идната година поддържа Хилъри Клинтън в конкуренцията за президент и се изрича остро за спечелилия Доналд Тръмп.

За него


Завидях му за „ Игра на тронове “


По принцип обичам да оставям акомодациите на моите книги в непознати ръце. Да разреша на сценаристи, режисьори и продуценти да материализират думите, напечатани на хартия. Но научих, че Джордж Р.Р. Мартин е написал няколко от епизодите на “Игра на тронове ” и му завидях. Много хора му завиждат за триумфа на сериала, това е обикновено. Сега с помощта на него взех решение да бъда по-активен и да вземам участие ефективно в екранизациите по моите книги.

Стивън Кинг, публицист


Притежава необикновено въображение


Джордж е необикновен книжовен гений. Участвал съм в екранизацията по “Властелинът на пръстените ” на Толкин и в сериала “Игра на тронове ”, въодушевен от “Песен за огън и лед ” на Мартин, осведомен съм сносно с фентъзи жанра и съм учуден какъв брой майсторски умее той да разказва светове. Джордж основава запаметяващи се персонажи и е непостижим в описването на исторически борби. Един от огромните модерни майстори на фентъзи прозата, който ритежава необикновено въображение

Шон Бийн, артист


Създаде героичен свят за генерации напред


Да екранизираш “Песен за огън и лед ” е необикновено сложна, само че в това време необикновено приемлива задача. Аз съм ужасно благополучен от триумфа и топлия банкет на сериала ни “Игра на тронове ”. Той стана събитие в света на малкия екран и всеки сезон се чака с голямо неспокойствие. Знам, че почитателите не желаят епизодите да свършват. Историята е необятна. Джордж Р. Р. Мартин сътвори героичен свят за генерации напред. И децата на нашите деца ще бъдат очаровани от книгите и сериала, когато пораснат. Това е фентъзи за възрастни и работи на доста равнища.

Дейвид Бениоф, продуцент и основател на сериала „Игра на тронове“
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР