Коронавирусът продължава да се разпространява с бързи темпове в Индия

...
Коронавирусът продължава да се разпространява с бързи темпове в Индия
Коментари Харесай

Нова епидемия в Индия: черната гъба

Коронавирусът продължава да се популяризира с бързи темпове в Индия и слага популацията и здравната система на страната под невъобразим напън. Паралелно с него обаче върлува и една рискова гъбична зараза, която води до тежки затруднения, а все по-често и до гибел. Става дума за така наречен мукормикоза, известна още като черни гъбички. Мукормикозата е по принцип рядко срещана, само че в Индия тя към този момент е установена при хиляди пациенти. Няколко щата към този момент оповестиха зараза от така наречен черна гъба, а в огромните градове бяха обособени специфични болнични отделения за пациентите с мукормикоза.

Как се предава инфекцията

Според американския Център за надзор и предварителна защита на болесттите, заболяването се предизвиква от мухъл, която се образува в почвата и в разлагащ се органически материал - да вземем за пример гниещи листа. Черните гъбички навлизат в тялото посредством поемане или посредством пострадвания на кожата. В лечебните заведения гъбичките могат да се популяризират посредством овлажнители на въздуха или посредством кислородни резервоари, които съдържат нечиста вода. Инфекцията обаче не може да се предава от човек на човек.

Тъй като болестта с тези гъбички е доста нападателна, е належащо бързо лекуване. Според американския Център за надзор и предварителна защита на болесттите, делът на смъртните случаи, породени от мукормикоза, възлиза на 54%, като гибелта нормално настава единствено няколко дни след болестта. Болестта постоянно е придружена от черно оцветяване на носа. И защото мъртвата тъкан би трябвало да бъде отстранена, лекарите нерядко са принудени да " изрязват " елементи от лицата на своите пациенти, с цел да предотвратят проникването на гъбичките в мозъка. Обикновено човешката имунна система може да се пребори с тази гъбична зараза, само че хората с отслабена имунна система са изложени на нараснал риск.

Над 7250 случаи на мукормикоза

Обикновено Индия записва едвам няколко десетки случаи на мукормикоза годишно. Според вестник " Hindustan Times ", който се базира на формален държавен документ, все още има към този момент над 7250 такива случаи. Ситуацията се усложнява в допълнение от обстоятелството, че в Индия има сериозен дефицит на амфотерицин В, който е най-важното лекарство против мукормикоза. Правителството и фармацевтичната промишленост се пробват да усилят производството, само че това е задача, която изисква време. В тази връзка здравният деятел Амуля Нидхи споделя, че индийското държавно управление и преди се е проваляло в обезпечаването на значими медикаменти - да вземем за пример на лекарството Ремдесивир, което се ползва при лекуване на COVID-19. Сега тази неточност се повтаря, споделя деятелят и прибавя: " Правителството трябваше да се задейства още щом разбра за първия случай ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР