Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако

...
Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако
Коментари Харесай

Джамиите, католически и протестантски храмове ограничиха достъпа до богослужения

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Мюсюлмански, католически и протестантски храмове в България анулират молебствия и богослужения и част от службите ще се излъчват онлайн като мярка против ковид. На този декор в православните храмове ограничавания за събирането на миряни няма, само че някои църковни администрации ограничиха достъпа на жители.

С решение на Висшия мюсюлмански съвет се анулират петъчните и общите молебствия в джамиите. Мюсюлманските храмове остават непрекъснато отворени, само че на болните и хората над 60 години се предлага да не ги посещават като защитна мярка.

" Ситуацията, в която се намираме никога не би трябвало да се подценява и не би трябвало да бъде мотив за суматоха и занемаряване на религиозните отговорности. Положението изисква от мюсюлманите да подхващат нужните ограничения ", се споделя в изказване на Главното мюфтийство към мюсюлманската общественост.

Католическият храм " Св. Йосиф " в София стопира провеждането на литургии с присъединяване на миряни. Мярката е по решение на Софийско-пловдивската епархия и ще е в действие до 28 март. Богослуженията ще продължат от свещениците, самостоятелно в монашеския параклис, а неделните литургии се излъчват онлайн във Facebook.

Протестантските храмове в страната също анулират общите богослужения, по информация от БНР. Държавното радио цитира ръководителя на Обединените евангелски църкви свещеник Румен Борджиев, че хората са съветвани да прекратят своите богослужения и по едно и също време с това да останат храмовете отворени.

До момента само Българската православна черква не е обявявала ограничавания за събирането на миряни по отношение на разпространяването на ковид. Наред с въведените ограничения за засилена стерилизация от Светия синод оповестиха спомагателни молебствия, а тезата на църквата е, че " Светите Тайни не могат да бъдат преносители на болест или каквато и да е болест ".

За сметка на това обаче поради ковид Софийската митрополия от през днешния ден понижи работното си време и до 29 март то ще е от 10 до 14 ч. В постройката няма да се позволяват жители, а свещенослужители ще се позволяват единствено до касата и склада за църковни свещи. Вчера над 100 общественици приканиха управляващите в страната да вземат ограничения, с цел да се ограничи наличието на богомолци в православните храмове като мярка против разпространяването на болестта.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (669)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР