Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, настоя

...
Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, настоя
Коментари Харесай

Нинова иска забрана върху скритата приватизация на Пловдивския панаир

Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността, настоя с писмо регионалния шеф на Варна да наложи несъгласие върху решението на локалните общински съветници за прекачване на каузи на община Варна в Пловдивския панаир на компания, следена от Георги Гергов. Това се споделя в писмо, изпратено от вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността до Марио Смърков, заяви пресцентърът на ведомството.

" Министерството на стопанската система не е трансформирало позицията си, че апортът на акциите от " Международен панаир Пловдив ", които Варна има, в " Пълдин туринвест " АД съставлява акт на скрита приватизация ", показва Корнелия Нинова.

На 10 декември Общинският съвет на Варна реши да трансферира акциите от " Международен панаир Пловдив " на сдружението на Георги Гергов. Това стана с гласовете на ГЕРБ, БЗНС- Александър Стамболийски, Вътрешна македонска революционна организация, Движение за права и свободи и самостоятелните съветници Светлан Златев и Апостол Апостолов.

Според Закона за локалното самоуправление и локалната администрация само регионалният шеф може да спре това решение като упражни надзор за правомерност.

Корнелия Нинова поддържа позицията на страната, изразена в три поредни писма от предшественичката ѝ Даниела Везиева - от 26 октомври, 8 и 10 декември, с които се настояваше да се извърши решението на Общинския съвет във Варна от 2 май 2017 година Тогава съветниците взеха решение да върнат на страната акциите, представляващи 29% от капитала на " Международен панаир Пловдив ", само че по-късно не помниха да създадат това.

Сагата с " Международен панаир Пловдив " АД се точи от времето на тройната коалиция, откакто следеното от Георги Гергов сдружение " Пълдин туринвест " съумя да придобие още веднъж посредством скрита приватизация съвсем без пари 50,36% от капитала на панаира в Пловдив.

Десетина години по-късно - през 2017 година, вторият кабинет на Бойко Борисов даде на общините Варна и Пловдив останалите акции на страната в Пловдивския панаир. Община Варна получи 29%, а Пловдив - 20,63%. Това беше несъмнено от някои като " обира на века " за Пловдив.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР