Корнелия Нинова ще свика Национален съвет на БСП във вторник,

...
Корнелия Нинова ще свика Национален съвет на БСП във вторник,
Коментари Харесай

БСП задейства вътрешно допитване за участие в кабинет на Мария Габриел

Корнелия Нинова ще свика Национален съвет на Българска социалистическа партия във вторник, 16 май, който да задейства процедура за вътрешно допитване до членовете на партията дали да бъде подсилен мандата на Мария Габриел като министър председател.

Това стана ясно по време на срещата на управленията на ГЕРБ и Българска социалистическа партия в Народното събрание.

" Решението дали да подкрепим или участваме в национално държавно управление ще бъде взето от нашите членове, тъй че през днешния ден не може да получите отговор - ще получим финален отговор след прекосяването на тази процедура ", сподели Нинова.

Преди това тя разкритикува Бойко Борисов за това, че е " сбъркал метода през цялото време ", предлагайки партийна фигура за кандидат-премиер върху партийната стратегия на ГЕРБ.

Нинова регистрира като " промяна " предлагането на Мария Габриел да търси единодушие за " експертно " държавно управление, само че даде да се разбере, че двете партии имат фундаментални разлики по три тематики:
Българска социалистическа партия е срещу бюджетен недостиг от 3% и упорства той да се разшири до 4,5% за 2023 година, което значи следващо отсрочване на опцията за участие в еврозоната;Борбата с " джендър идеологията ", против която Нинова води предизборна акция от месеци;Доставянето на оръжия за Украйна: " Трябва да се мисли по този въпрос, тъй като няма да отстъпим от това. Тук оставаме на разнообразни позиции, не знам по какъв начин ще решим този въпрос ".
Мария Габриел отговори на последната забележка с коментара, че не се предлага коалиция сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, а " всяка партия може да резервира идентичността си, без това да попречва съставнето на държавно управление ".

" Ако партиите подкрепим общо държавно управление и това държавно управление реши да изнася оръжие за Украйна, смятайте, че на секундата се отдръпваме. Нека да оставим този въпрос отворен за нови диалози, само че такива диалози ние не одобряваме ", сподели Нинова.

Колкото до бюджета - Габриел се изрече задоволително многозначително, с цел да се разтълкува като вероятен компромис по отношение на Българска социалистическа партия под изискването Бюджет 2024 да бъде с по-нисък недостиг.

" Няма да се режат обществените заплащания. Искаме да забележим по какъв начин ще протече полемиката за Бюджет 2023. Оставам да мисля, че в случай че доста интелигентно и градивно това бъде направено, има вид и за 2024 година да се слезе надолу от недостига, който очертахте, и към този момент той да ни разреши доста да се доближим до задачата еврозона ", сподели тя.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР