Корнелия Нинова: Културата има нужда от реални действия, започваме с

...
Корнелия Нинова: Културата има нужда от реални действия, започваме с
Коментари Харесай

Творци и културни деятели подкрепиха „културния чек“ на БСП

Корнелия Нинова: Културата има потребност от действителни дейности, започваме с младите и поддържаме българското

В Деня на националните будители водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и депутати от „ Българска социалистическа партия за България “ показаха програмата „ културен чек “ пред музиканти, актьори, писатели и други създатели.

„ Честит Ден на националните будители. Те запазиха националния ни дух и ни дадоха самочувствие на народ, притежаващ уникалност. И през днешния ден имаме будители - тези, които предават знанието си на другите; тези, които с гения си развиват просвета и духовност; тези, които с родолюбие пазят българщината. Бъдете здрави и мощни. Продължавайте да будите. Имаме потребност от вас! “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

По думите й културата има потребност от действителни дейности и „ културният чек “ е една от стъпките, които са залегнали в различните бюджетни политики за 2018 година, които предлага левицата. Тя разясни, че програмата е част от европейската самодейност "Гаранция за младежта ".

„ Предлагаме 15 млн. лева от бюджета да бъдат отделени за този „ културен чек “, с две цели – да помогнем на вас, на културните дейци, на културата и да подтикваме младите да се образоват, да търсят, да познават българското изкуство и просвета “, сподели още Нинова.

Чрез програмата, навършилите 18 години, ще могат да посещават театри, концерти, да си купят книга, да отидат в музей. „ Предвиждаме това да става в една съвременна интернет платформа, която ще бъде показана и пред младежи след 2 седмици “, разгласи ръководителят на Българска социалистическа партия. Според нея самодейността към този момент дава позитивен резултат в страните, в които е реалност.

Нинова сподели още, че към този момент сякаш концепцията не среща схващане у ръководещите, само че от ляво ще я отстояват. Тя уточни и другите оферти в бранш просвета на левицата.
„ Предвиждаме повишаване на средствата за просвета до 1% от Брутният вътрешен продукт. Това също е наша поредна и обичайната позиция. Искаме да се усилят с 50 млн. лева средствата за основаване и разпространение на модерно изкуство, а с 30 млн. лева средствата за запазване на движимо и недвижимо културно завещание, археологически изследвания, консервация, реституция на монументи на културата “, изясни Нинова.

Тя добави, че се упорства и за увеличение с 5 млн. лева на административните разноски, на работните заплати в културните институти, тъй като и там хората работят при унизителни условия.

„ Важно е да запазим тези хора и да ги подтикваме да не престават да се занимават и да запазят своята извисеност и отдаденост на тази идея. Тези позиции ще отстояваме и в зала. Ще стартираме и публични полемики, до момента в който мине бюджетът, разчитаме и на вашата сила и позиции “, заключи Нинова.

Програмата „ културен чек “, която предлага левицата, срещна поддръжката и утвърждението на присъстващите на срещата, които я дефинираха като „ будителски жест “.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР