Корнелия Нинова изпълни намерението си да подаде оставка и да

...
Корнелия Нинова изпълни намерението си да подаде оставка и да
Коментари Харесай

Нинова с оставка, конгрес на 15 юни

Корнелия Нинова извърши желанието си да подаде оставка и да призове съпартийците си да разгласят процедура по желание на нов ръководител на Българска социалистическа партия. Тя откри съвещанието на Народно събрание с признателност към гласувалите и работилите в акцията за евровота. " При демократичните партии, в правовите страни, в модерното общество отговорността постоянно се носи от ръководителя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като ръководител на Българска социалистическа партия. Предлагам привикване на конгрес в съкратени периоди ", обърна се тя към Народно събрание.

Поетата отговорност провокира спор каква би трябвало да е процедурата и коя да е датата за конгреса. 107 души взеха решение делегатите да бъдат събрани на 15 юни, а тя удостовери, че ще се кандидатира за нов мандат.

Дълга полемика се разгоря дали оставката на водача е в действие от деня на подаването й и е належащо да бъде излъчен и.д. ръководител, или това да стане още веднъж с решение на Народно събрание, само че след конгреса, който да установи оставката на Нинова. Уставът на Българска социалистическа партия планува пленумът да избере сред зам.-председателите на ИБ краткотраен водач, който да извършва управническите функционалности до избора на нов ръководител, само че в това време е записано, че " оставката се установи от конгреса ". Съвсем на ръба не съумя да мине предложение от залата заместникът да бъде избран незабавно. Това значи, че Нинова ще е в оставка до 15 юни, конгресът ще установи това и едвам тогава ще бъде посочен краткотраен водач, който да управлява партията до избора на ръководител.

Моята визия за морал и достолепие в политиката значи първият да поеме най-голямата отговорност, съобщи Нинова пред медиите. След 15 юни тя ще предложи кой от заместниците й ще поеме шефските функционалности до края на лидерската конкуренция. Нинова удостовери, че ще се кандидатира за нов мандат. Тя посочи, че Народно събрание би трябвало да одобри правила за избор на водач от цялата партия. Комисията по партийна активност към Народно събрание към този момент има план на разпоредбите. Според нея директен избор не е в нарушаване на устава, на пленума обаче имаше реплики, че нововъведението може да е в действие едвам след края на мандата на сегашния 49 конгрес.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР