Коридор №8 има не само значение за икономиката, търговията и

...
Коридор №8 има не само значение за икономиката, търговията и
Коментари Харесай

Бойко Ноев: Коридор №8 e важен за икономиката и отбрана, Западът не разбира РСМ

Коридор №8 има освен значение за стопанската система, търговията и туризма, само че и за военната инфраструктура и логистика. Необходима е среща на държавните управления на България и районен съд Македония, на която да се разиска инфраструктурната съгласуваност.

Скопие би трябвало да направи нужните промени в Конституцията, с цел да се отпуши евроинтеграцията на страната. Ако това не се направи, България да форсира даването на българско поданство на тези жители на РСМ, които се усещат българи.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Бойко Ноев, посланик и министър на защитата (1999-2001 г.).

С него беседваме за проектите за рационализация на инфраструктурата с акцент върху развиването на Коридор №8 и българо-македонските връзки след приемането на Френското предложение.

„ Коридор №8 има освен значение за стопанската система, търговията и туризма, само че и за военната инфраструктура и логистика. Албания, районен съд Македония и България са членове на НАТО и това направление е включено в избрани проекти на алианса “, съобщи някогашният боен министър.

Той означи, че поради нападателната война на Русия в Украйна сега вниманието се е фокусирало върху връзките Юг-Север, само че „ това по никакъв случай не би трябвало да въздейства на развиването на инфраструктурата по направлението Изток-Запад “.

По мотив на изявлението на премиера на районен съд Македония, че Скопие си е изпълнило обещанията, до момента в който България не си е свършила работата за Коридор №8, Ноев означи, че Димитър Ковачевски е доста изкусен.

„ България търпи рецензия за това, че не поставя задоволително старания или не е сложила измежду по-високите си цели развиването на Коридор №8. Плановете от дълго време съществуват, има утвърдено европейско финансиране, само че българската страна е пасивна. Премиерът Ковачевски е прав и се надявам да бъде чут добре. Неговите думи са още един мотив да се направи среща сред македонското и българското държавно управление, с цел да обсъдят тези въпроси “, счита Бойко Ноев.

На тази бъдеща среща би трябвало да се направи обзор на двустранните връзки и да се види до каква степен сме стигнали с построяването на инфраструктурата: какво е направено, дали България се бави и в какво, до каква степен е докарана жп линията, която от наша страна е стигнала до границата, а от тяхна страна е още надалеч и други „ Всичко би трябвало да стане по един доброжелателен и бърз метод, тъй като е в наш интерес. Това е един положителен фактор на нашите връзки, който би трябвало да изтегли и други въпроси в двустранните ни връзки, които са нерешени “, съобщи Ноев.

Свързаността и инфраструктурата са единствено част от въпросите сред Скопие и София, към момента РСМ не е изпълнила изискванията на Френското предложение, което всъщност е позиция на Европейския съюз. „ Същината на европейската позиция е, че македонските българи би трябвало да бъдат равноправни с всички останали общности. Първата стъпка в тази посока е гарантирането на техните права в Конституцията. Европа и Съединени американски щати не могат да схванат позицията на съперниците на това включване. По тази причина представителите на Европейски Съюз и Съединени американски щати изясняват на нашите македонски другари, че без да решат този въпрос прогрес и участие в Европейски Съюз няма да има “, акцентира Ноев.

Една от аргументите за съпротивата на антиевропейските сили е в поддръжката, която те намират в Русия, която обичайно поставя специфични старания за всяването на разкол сред страните от района, по-конкретно сред България и РСМ. Това влиза в общата политика на Кремъл да забавя консолидираното на тези страни в евроатлантическите структури, добави някогашният министър на защитата.

Друга заплаха, пред която Скопие ще бъде изправен, в случай че не направи нужните промени, е разделянето с Албания по пътя за Европейски Съюз. „ Това, че някои северномакедонски партии имат своите вътрешни проекти не може да бави интеграцията на Албания. Не изключвам тази година Албания да се откъсне от РСМ и да форсира своето присъединение към Европейски Съюз “, предизвести Бойко Ноев.

Той е безапелационен, че съперниците на правата на македонските българи носят еднолично виновността за закъснение на евроинтеграцията на РСМ. Според него, в случай че това продължава, България би трябвало да направи нужното, тъй че македонските българи да получат европейско поданство час по-скоро. „ България би трябвало да покаже угриженост към македонските българи и да форсира процесите на даване на българско поданство на жителите на РСМ, които се смятат за българи “, съобщи Бойко Ноев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР