Кореспонденцията на един от най-обичаните в света художници Винсент ван

...
Кореспонденцията на един от най-обичаните в света художници Винсент ван
Коментари Харесай

Епистоларен шедьовър разкрива загадката Ван Гог за българските читатели

Кореспонденцията на един от най-обичаните в света художници Винсент ван Гог излиза още веднъж на български в първокласно издание и с нов асортимент, оповестиха от Издателство " Кръг ", което пуска на пазара скъпия том " Завинаги твой, Винсент ".

В него са събрани най-значимите му писма до по-малкия му брат Тео и в тях възприеманият от мнозина за вманиачен талант художник се разкрива като надълбоко сензитивен и раним човек, самоуверен идеалист и съчувствен хуманитарист.

Първият и единствен превод у нас на писмата е на Никола Георгиев от 1967 година. Издателство „ Кръг “ употребява текста, само че той е редактиран и датиран напълно отначало съгласно последните изследвания на десетки експерти от Музея " Ван Гог " в Амстердам.

Тъй като преводът е изработен по двутомника Als Mensch unter Menschen от 1959 година на издателство " Хеншелферлаг-Берлин ", се е наложило доста от писмата да бъдат преподредени, с цел да бъде хронологията им по-точна.

Новото издание е съпроводено и от необятен встъпителен текст, отдаден на живота и творчеството на Ван Гог. Текстът е обогатен и от подробни бележки под линия, които осветляват неразбираеми до момента моменти от писмата и хора, с които е обвързвана ориста на Ван Гог. Цялото художествено оформление на " Завинаги твой, Винсент " включва и част от рисунките на фамозния нидерландец и е дело на младата художничка Весела Карапетрова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР