Кореспондентката на американската телевизия Си Ен Ен Клариса Уорд съобщи,

...
Кореспондентката на американската телевизия Си Ен Ен Клариса Уорд съобщи,
Коментари Харесай

Журналистка от Си Ен Ен сплашвана заради репортаж за руска намеса в ЦАР

Кореспондентката на американската телевизия Си Ен Ен Клариса Уорд заяви, че неин репортаж тази седмица за съветското въвличане в Централно-африканската република (ЦАР) е бил обвързван с неприятни събития, съобщи Асошиейтед прес.

Уорд свидетелства, че при пътуването си е била следена. Освен това е било излъчено 15-минутно пропагандно видео, очернящо работата й.

Журналистката била разтърсена от случилото се, само че то единствено засилило убедеността й, че нейният репортаж е нарушил комфорта на авторитетни хора, акцентира АП. " Очевидно това беше опит да ни злепоставят и сплашат ", сподели Уорд, която е основен интернационален сътрудник на Си Ен Ен.

Разказът й за съветското въвличане в златните мини и други действия в африканската страна визира и ролята на Вагнер - частна съветска военна компания, за която се счита, че се употребява с поддръжката на Евгений Пригожин - предприемач с тесни връзки с Кремъл, прецизира АП.

Съединени американски щати постановиха наказания на Пригожин поради вложения в организации, които през 2016 година са се опитвали да повлияят върху американските президентски избори, предава Българска телеграфна агенция.

Първото посещаване на Уорд в ЦАР за репортаж минало безпрепятствено, само че след връщането й там имало неприятности.Тя и екипът й имали проблеми с приемане на акредитация, обвинили ги в контрабанда и в владеене на подправени документи.

Уорд описа, че когато отишла с екипа си в златна мина, забелязала транспортно средство с четирима мъже, които ги следвали. Тя се доближила до колата, мъжете извърнали глави, с цел да не бъдат снимани от камерата и по-късно си тръгнали. По-късно същия ден тя видяла същата кола покрай хотела си.

АП припомня, че трима съветски публицисти бяха убити предходната година до момента в който работеха в ЦАР. Все отново съгласно Уорд фактът, че е част от добре позната интернационална медийна организация, обезпечава известна отбрана.

" Руснаците схващат, че в случай че нещо се случи с нас, ще бъде голям неуспех за тях ", сподели Уорд. " Същевременно човек се тревожи, че е допустимо някой да реши да вземе нещата в свои ръце, вярвайки, че по този начин ще угоди на руснаците ".

Кортни Радш от Комитета за отбрана на публицистите сподели, че репортерите би трябвало да се отнасят доста съществено към физическата и цифровата сигурност преди да стартират работа по деликатни тематики. Репортерите, изключително дамите, са били обект на онлайн тормоз, само че потреблението на видеокампании е нещо релативно ново, сподели Радш.

Четири дни преди програмираното лъчение на репортажа на Уорд се появи недобронамерен видеоматериал, в който се задаваше въпросът: " Каква е мръсната загадка зад пътуването на Си Ен Ен до Африка?. Видеото се появи по RIA FAN (РИА ФАН - Федерална осведомителна агенция) - информативен портал, за който се счита, че е обвързван с Пригожин, показва АП. Няколко дни по-късно същият уебсайт разгласява 15-минутно видео, в което се твърдеше, че Уорд предложила на хора в Африка по 100 $, с цел да кажат нещо неприятно за Русия. Уорд отхвърля да е предложила каквито и да било подкупи.

Сайтът твърдял също, че Уорд и членове на екипа й били свързани с Централно разузнавателно управление на САЩ и изтъквал, че задачата им била да " извършат медийна провокация за предизвикателство на безпорядък в Централно-африканската република ".

Във видеото Уорд е снимана без да знае в хотелско предверие. Един от мъжете, които упрекват Уорд в предложение на подкупи, е сниман в хотелската стая, която тя освободила. Това е доста ясно предизвестие към мен и екипа ми, които сме работили по репортажа, сподели журналистката от Си Ен Ен. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР