Корабът Starship ще намали разходите за доставка на товари в

...
Корабът Starship ще намали разходите за доставка на товари в
Коментари Харесай

Илон Мъск обеща доставки в космоса за по-малко от 100 долара на килограм

Корабът Starship ще понижи разноските за доставка на товари в космоса десетки пъти по отношение на досегашните равнища – до 100 $ за кг и даже по-малко, даде обещание шефът на SpaceX Илон Мъск.

В речта си на вчерашното показване на Starship в Тексас Илон Мъск засегна стопанската система на бъдещите галактически полети. Според него, в случай че всичко върви по проект, доставката на артикули в орбита ще коства несравнимо по-малко в сравнение с през днешния ден.

Мъск чака, че в бъдеще главните съставни елементи за многократна приложимост на междупланетния транспортен съд – първата степен на Super Heavy и личният модул на Starship ще революционизират астронавтиката.

По-специално, с цел да доставят товари в орбита, корабите ще могат да летят на всеки 6-8 часа, а ракетата Super Heavy ще доставя 150 тона товар на ниска орбита безусловно на всеки час или 100 тона до потребна орбита. Това ще разреши рекордно понижаване на разноските за извеждане на товари от планетата.

Разходите могат да се сведат до единствено няколко милиона $ на полет – може би даже милион $. “Това са безумно ниски цифри по галактическите стандарти”, сподели създателят на SpaceX, представен от Space. С други думи, в бъдеще цената на изстрелването на товари в космоса може да бъде малко под 7 $ за кг.

В кратковременен проект обаче цифрите са доста по-скромни. Според Мъск, през идващите две до три години цената за извеждане на Starship в орбита ще бъде по-малка от 10 млн. $. Тоест, цената на доставката ще падне до 100 $ или по-малко, което е доста добре за пилотируемата и товарната космонавтика.

Според някои оценки, полетът на Falcon 9 коства към 55-65 милиона $, а ракетата е в положение да достави 15,6 тона потребен товар до ниска околоземна орбита. За съпоставяне, комерсиалното изстрелване на съветската ракета “Союз 2.1” с блока “Фрегат” се прави оценка на 48,5 милиона, а на ниска околоземна орбита могат да бъдат изведени не повече от 9,2 тона. В първия случай доставката на кг товар коства повече от 3000 $, а във втория – над 5000 $, отбелязва Aroged.

Ако се понижат цените до равнището, дадено от Мъск, концепцията за основаване на непрекъсната колония на Марс ще се окаже много реалистична. Според бизнесмена, за създаване на марсианската колония ще са нужни 1 милион тона товари. Именно подобен ресурс ще направи допустимо основаването на самодостатъчна колония на Червената планета.

„ Starship е кадърен да направи това. И мисля, че би трябвало да опитаме допустимо най-бързо. Прозорецът на опциите може да е отворен за дълго време и се надявам, че ще бъде, само че може и да не остане отворен за дълго”, размишлява Мъск.

Източник: technews.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР