Корабът, който и световната търговия през март, най-после напуска канала,

...
Корабът, който и световната търговия през март, най-после напуска канала,
Коментари Харесай

Големият кораб заминава - Евър Гивън отплава от Суецкия канал след споразумение |

Корабът, който и международната търговия през март, най-сетне напуща канала, откакто Египет подписа съглашение за отплата със притежателите му и застрахователи.

Церемонията по повдигането на котва на кораба " Евър Гивън " се излъчи по малкия екран. Плавателният съд остана арестуван в продължение на три месеца в Голямото горчиво езеро в междинната зона на канала.

Суецкият канал е с дължина 193 км и свързва Средиземно с Червено море, като обезпечава най-късата връзка по вода сред Азия и Европа.

Важният воден път беше блокиран, когато 400-метровия контейнеровоз " Евър Гивън " го запречи след мощни ветрове. Световната търговия беше нарушена, защото стотици кораби останаха блокирани в канала.

Корабът беше освободен след шестдневна интервенция, в която участваха флотилия влекачи. По време на интервенцията почина един човек.

Оттогава Администрацията на Суецкия канал (SCA) търси обезщетение за разноските по интервенцията по освобождение, вредите по крайбрежията на канала и други загуби от японския притежател на " Евър Гивън " " Шоей Кисен ". 

Първоначално SCA изиска отплата от 916 млн. $, в това число 300 млн. $ бонус за освобождението и 300 млн. $ за накърняване на репутацията. Но UK Club - който е застраховал " Шоей Кисен " за отговорности към трети страни - отхвърли желае, като го дефинира като „ извънредно огромен “ и „ значително непростим “.

По-късно SCA понижи настояването си до 550 млн. $. Окончателното съглашение, детайлите към което не са разкрити, беше контрактувано преди няколко дни и подписано в сряда преди освобождението на кораба.

Плавателният съд с индийски екипаж към момента е претрупан с към 18 300 контейнера и е бил ескортиран от влекачи, до момента в който се е насочвал на север по канала в сряда.

Той би трябвало да бъде подложен на инспекции за сигурност в Порт Саид, преди да отплава за Ротердам в Нидерландия, а по-късно до пристанището във Англия Феликсстоу, където ще разтовари контейнерите си, оповестява Уол Стрийт Джърнъл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР