Кораб с близо 400 имигранти акостира на гръцкия остров Кос,

...
Кораб с близо 400 имигранти акостира на гръцкия остров Кос,
Коментари Харесай

Гърция прие 400 мигранти от кораб под турски флаг

Кораб с близо 400 имигранти дебаркира на гръцкия остров Кос, откакто два дни бедстваха в Егейско море. Случаят провокира напрежение сред Гърция и Турция, защото корабът плава под турски байрак, само че турските управляващи отхвърлиха да одобряват имигрантите.

400-те мигранти от турския транспортен съд се трансфораха в " ябълката на раздора " сред Атина и Анкара, отбелязва кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Техническа щета на кораба, зародила в петък, наложи най-мащабната избавителна акция с присъединяване на европейската организация по защита на границите " Фронтекс ".

Гърция бе принудена да даде краткотрайно леговище на мигрантите и корабът бе изтеглен до остров Кос след два дни дипломатически договаряния с Европейската комисия и турското министерство на външните работи.

Министърът по миграцията Нотис Митаракис съобщи, че за следващ път Гърция оказва помощ на бедстващи мигранти в Егейско море, само че Турция не съблюдава съглашението с Европейския съюз.Г ърция не може сама да взема решение проблемите от мигрантския напън, акцентира Митаракис.

Социалистите и левите партии в гръцкия парламент настояха за помощ и политическо леговище на мигрантите, до момента в който националистическата партия " Гръцко решение " съобщи, че Гърция не би трябвало да реагира на капризите на Анкара и упорстват за връщане на мигрантите назад в Турция.

Гърция няма да разреши да се повтори мигрантския напън от 2015 година, съобщи министър председателят Мицотакис.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР