Коптското Евангелие от Тома или просто Евангелието на Тома е

...
Коптското Евангелие от Тома или просто Евангелието на Тома е
Коментари Харесай

Евангелието на Тома: Небесното царство е вътре в нас

Коптското Евангелие от Тома или просто Евангелието на Тома е античен древен текст, открит заровен в земите на Египет. Писанието е останало отвън страниците на Библията, поради еретичните послания, които се съдържат в него. Определяно е от някои откриватели като един от най-старите раннохристиянски или гностични текстове, само че съгласно други е писан епохи по-късно.

През 1945 година край Наг Хамади, Египет фермери, копаещи земите си, инцидентно се натъкват на огромен глинен съд. Те вземат решение, че в него е прикрито скъпоценно имане, само че очакванията им за злато и диаманти не се оправдават. Откриват единствено голям брой ръкописи, които въпреки и в този миг да наподобяват нещо безусловно излишно, в действителност се оказват голяма и доста скъпа историческа находка.

Учените допускат, че тази колекция апокрифни текстове е била заровена преди време в отговор на писмо от свещеник Атанасий, обявяващо непоколебим канон на християнското писание. Те се считат за дело на гностични създатели и съдържат хрумвания, противоречащи на канона. Датирани са сред 60 и 250 година сл. Хр.Изненадващо или не – написаното в 52-та трактата, открити в Египет,  доста се приближава и даже припокрива с това в каноничните евангелия и Библията. Учените удостоверяват към 80% подобие. Причината книгите от Наг Хамади да не влязат в формалната вяра, явно са останалите 20%.

Много учени и езотерици пазят тезата, че в неразрешените от Църквата евангелия Исус е разказан подобен, какъвто е бил в реалност – с неговите мощни страни и човешки недостатъци. Докато в каноничните трудове са показани единствено положителните черти от характера и личността му и даже са му приписани качества, дейности и думи, които не са отговаряли на действителността.  


Евангелието на ТомаЕвангелието на Тома е част от Библиотеката на Наг Хамади, както са наречени откритите в глинения съд текстове. То съдържа 114 поговорки, като всяка от тях стартира с въведението „ Исус каза… “.  Част от тези изявления обаче са в прорез с еврейските обичаи. Апостолите Петър и Матей да вземем за пример са разказани като неспособни да схванат същинското значение на делото и думите на Христос. А сходни описания са неприемливи за каноничните схващания, където всички апостоли са абсолютизирани като правилни почитатели и приемници на Христовите учения.
Евангелието на Тома стартира по този начин: „ Това са тайните думи, които живият Исус изрече, и които Дидим Юда Тома* записа: И той рече: „ Който откри тълкуването на тези думи, няма да познае гибелта “.
Според актуалните учени деятел Тома не е същинският създател на евангелието. Кой в реалност го е написал остава мистерия и до през днешния ден. Дори се появява подозрение, че „ създателят “ в действителност не е един-единствен човек, а няколко разнообразни възпитаници на Тома. Едно обаче е несъмнено.

Колекцията от ръкописи на Наг Хамади е дело на почитатели на Ранното християнство и гностицизма. Изследователите на античните текстове акцентират, че макар че е намерено дружно с останалите апокрифни текстове в Египет, Евангелието на Тома може и да не е част от сбирката. Едната причина е, че то доста се разграничава по конструкция и съдържание  от останалите трудове. Другата – че е датирано от някои откриватели доста по-късно от останалите свитъци – чак  към 340 година сл. Хр.
След откриването на Евангелието на Тома през 1945 година, учените откриват, че три разнообразни фрагмента от гръцки текст, открити преди този момент в Оксиринхус (известни като Оксиринхските папируси),  в действителност са част точно от него. Смята се, че те са писани сред 130 и 250 година сл. Хр. Някои откриватели изричат догадка, че в действителност най-ранните фрагменти от апокрифното евангелие, съдържащи Христови поговорки, са писани още през 60-те години сл. Хр. Техни сътрудници пък споделят, че това се е случило към 100-110 година сл. н. е. Трети, както към този момент споменахме, датират текста чак през 340 година сл. Хр. Затова и до през днешния ден се водят разногласия дали Евангелието на Тома е раннохристиянски текст, или е писано след разцвета на гностицизма.
Ранно-християнският теолог и мъдрец Ориген загатва в текстовете си Евангелието на Тома като: „ едно от неортодоксалните апокрифни евангелия “, които са му известни. Според някои учени  Евангелието на Тома е предходник на Евангелието на Йоан, чийто създател репликира точка по точка наличието му, и по този метод двете евангелия влизат в неприсъствен спор. В Евангелието на Йоан в действителност деятел Тома има огромна роля и е разказан като apistos – нечестивец. Откъдето идва и известният израз: „ Ти си (като) Тома-неверни “. Но други откриватели допускат тъкмо противоположното – че Евангелието на Тома е писано доста по-късно на Йоан, което е част от приетите от Църквата трудове.

Една от значителните разлики сред написаното в каноничните книги и това в Евангелието на Тома се корени във обстоятелството, че в ръкописа на Тома не се чака завръщането на Исус след разпятието, а самоуверено се прогласява, че „ Божието царство към този момент е тук за тези, които схващат тайното обръщение на Исус “.  
Илейн Пейджълс (американски набожен историк) показва, че Евангелието на Тома прогласява Божието царство не като последна дестинация, а като положение на трансформирано схващане. Ролята му е да докара хората до по-дълбоко себепознание, което е главната цел. Читателите се предизвикват да търсят Бог вътре, а не отвън себе си.
Един от редовете, предаващи думите на Исус, гласи:„ Царството е вътре във вас и е отвън вас. Когато опознаете себе си, тогава ще станете познати и ще разберете, че вие сте синовете на живия татко ”.
Друг пък цитира:
„ Ако извадиш нескрито това, което е вътре в теб, това, което извадиш нескрито, ще те избави. Ако не извадиш нескрито това, което е вътре в теб, това, което не извадиш нескрито, ще те унищожи ".
Колкото до самия Исус – той също е друг. В Евангелието на Тома Божият наследник се показва посредством думите си за един от нас като споделя:„ Който пие от моята уста, ще стане като мен и аз ще стана този човек и тайните ще му бъдат разкрити “.

Според Евангелието на Тома, Исус е наш брат-близнак, а не престиж и преподавател, като какъвто е описван в каноничните евангелия и Библията. И всички ние можем да открием Бога вътре в себе си и да осъзнаем, че сме божии деца, също като самия Исус. Еретични, езотерични мисли.
Оригиналният коптски свитък, предаващ Евангелието на Тома, понастоящем е благосъстоятелност на Коптския музей в Кайро, Египет, Отдел за ръкописи.
*Дидим и Тома значат „ близнак “ (в редица гностични текстове Тома е представян като брат-близнак на Исус).**Евангелието на Тома, цитиращо думи, приписвани на Исус, не трябва да се бърка с така наречен Детско Евангелие от Тома, което споделя за детството на Божия наследник.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР