Копродукцията Уестърн на Валеска Гризбах, чиято премиера се състоя по

...
Копродукцията Уестърн на Валеска Гризбах, чиято премиера се състоя по
Коментари Харесай

Копродукцията "Уестърн" на Валеска Гризбах ще открие фестивала на българския филм "Златна роза"

Копродукцията " Уестърн " на Валеска Гризбах, чиято премиера се състоя по време на тазгодишния кинофестивал в Кан, ще открие юбилейното издание на фестивала на българския филм " Златна роза " във Варна. Той ще се състои от 30 септември до 7 октомври т.г.

" Уестърн " е част от неконкурсната стратегия " Фокус копродукции ", която ще показа пет пълнометражни кино лентата с българско присъединяване, заслужили международно самопризнание през годината.

" Уестърн " е копродукция сред Германия, България и Австрия, снимана в селце на българо-гръцката граница с присъединяване на непрофесионални артисти. Филмът споделя за група немски строители, които стартират работа на сложен обект в забутан завършек на България. Чуждата земя разсънва у мъжете жадност за завършения, само че ги изправя и пред личните им предубеждения и съмнение, провокирани от езиковата преграда и културните разлики. След като обиколи международните фестивали " Уестърн " ще бъде забелязан за пръв път от българска аудитория на " Златна роза " 2017.

Фестивалната стратегия ще предложи и дълго чаканата премиера за България на кино лентата на Стефан Командарев " Посоки ", който също стартира пътя си към публиката по време на влиятелния конкурс " Особен взор " в Кан. За първи път от близо 30 години насам български филм завоюва място в Официалната селекция на Кан. На интернационалния фестивал в Сараево " Посоки " получи специфичната премия на журито за актьорския състав, в който вземат участие Васил Василев - Зуек, Иван Бърнев, Асен Блатечки, Ирини Жамбонас, Юлиан Вергов, Стефан Денолюбов и други

" Посоки " демонстрира преплитащите се ориси на шестима души от актуалното българско общество в шест нощни софийски таксита в границите на 24 часа. Смъртта на един човек дава късмет и вяра за живот на различен.

Сред тазгодишните акценти на фестивала е и " ¾ " - игралният дебют на Илиян Метев, който взе " Златен леопард " от състезанието " Режисьори на сегашното " в Локарно и в края на септември ще се състезава в Сан Себастиан. Филмът съставлява лиричен портрет на татко, наследник и щерка в последното им лято дружно. Предишният документален филм на Илиян Метев " Последната кола за спешна помощ на София " беше селектиран за присъединяване в програмата на кинофестивала в Кан. Успехът на " ¾ " в Локарно тази година последва " Златния леопард " от 2016 година за " Безбог " на Ралица Петрова, който завоюва и огромната премия " Златна роза " предходната година.

Филмите, които ще бъдат показани пред аудитория тази година са създадени в интервала от 1 август 2016 година до 31 юли т.г..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР