Копривата е многогодишно тревисто растение от семейство Копривови, достигащо височина

...
Копривата е многогодишно тревисто растение от семейство Копривови, достигащо височина
Коментари Харесай

Копривата: зелената сила

Копривата е многогодишно тревисто растение от семейство Копривови, достигащо височина до 1.5 метра. Това двудомно растение се развива през лятото и умира през зимата. Различават се 6 подвида, като 5 от тях имат голям брой кожи, жилищни власинки (трихоми) по стъблата и листата си. При контакт с кожата, те инжектират под нея хистамин и други химикали, предизвиквайки възприятие на мъчителното парене. Стъблата също са зелени и покрити с парещи власинки. Копривата е публикувана в Европа, Северна Африка, Северна Америка и Азия. Тя пораства по разнородни места като ливади, гори, планини, по обширни полета и даже в урбанизирани региони. Характерна за копривата е нейната дарба да се приспособява към разнообразни условия на напредък и климатични зони, което я прави необятно публикувана в разнородни покрайнини. Тя постоянно може да се срещне във влажни и сухи региони, като избира почви, обогатени с азот. Цъфти от май до септември.

Ако желаете да подобрите качеството си на живот присъединете се тук: 

Тук може да си извършите абонамент за здраве:

Телефон за връзка:

 

Копривата: зелената мощ

 Копривата: зелената мощ Копривата зелената мощ

Растението съдържа витамин К, витамин С, витамин РР, витамин Р, витамини от група B, магнезий, калций, калий, желязо, каротин, танин и други.

Използваема част на растението: Листата и корените.

Време за бране: Корените се събират в края на лятото и есента, когато надземната част е изсъхнала. Листата се събират напролет, до края на лятото, преди или при започване на цъфтежа.

Начин на бране и сушене: Листата се отделят от стъблата с ръкавици и се слагат в кошове, без да се мачкат. След брането листата се разстилят за сушене на пълен слой върху добре почистена повърхнина под навеси или в проветриви пространства.

Лечебни свойства

 Копривата: зелената мощ Копривата зелената мощ

Копривата се употребява за облекчение на признаците на подагра и артрит с помощта на своите антиинфламаторни свойства. Тя може да помогне за понижаване на възпалението и болката, свързани с тези болести. Благодарение на диуретичните й свойства, копривата подтиква измиването на токсините от организма посредством повишение на уринацията. Това я прави потребна за болести на пикочните пътища и бъбреците. Известно е, че копривата има въздействие върху равнищата на кръвната захар. Предполага се, че потреблението й може да помогне при управление на равнищата на глюкозата в кръвта при диабетици.

 Копривата: зелената мощ Копривата зелената мощ

Приложението на коприва върху кожата може да помогне при разнообразни кожни проблеми като обриви, екземи и дерматити. Външното приложение на копривата постоянно се употребява като естествен способ за облекчение на сърбеж и възпаления. Копривата съдържа желязо, което е значимо за производството на червени кръвни кафези. Предполага се, че приемът на коприва може да помогне за увеличение на равнищата на желязо в кръвта и надлежно за битката с анемията.

 Копривата: зелената мощ Копривата зелената мощ

Някои източници демонстрират, че копривата може да има удобно влияние при лекуване на грип, както и при болести на опорно-двигателния уред, като оказва помощ за облекчение на признаците при ставни проблеми и ревматизъм. Има проучвания, които демонстрират, че копривата може да оказва помощ за поддържане на здравословното положение на сърцето и кръвоносната система, влияейки удобно върху кръвното налягане и кръвоизливи.

Противопоказания

 Копривата: зелената мощ Копривата зелената мощ

Не би трябвало да се употребява при хипертония, тромбофлебит, атеросклероза, кървене, породено от тумори на матката, кърмене и в последните месеци на бременността.

Вижте още забавни публикации при нас:

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР