Копие на Самарското знаме беше посрещнато с военен ритуал във

...
Копие на Самарското знаме беше посрещнато с военен ритуал във
Коментари Харесай

Копие на Самарското знаме беше посрещнато с военен ритуал във Велико Търново

Копие на Самарското знаме беше посрещнато с боен обред във Велико Търново. Копието на българската реликва, съхранявано в Историческия музей в Стара Загора, ще бъде част от експозицията "Търново. Освобождението и възкресението на България ", показана в Музей "Възраждане и Учредително заседание ", по самодейност на регионалния ежедневник "Янтра през днешния ден ".

Самарското знаме ни напомня един факт, с който всички българи би трябвало да се гордеем, а точно, че България няма пленено бойно знаме в борба за цялата й история, уточни в словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов. "Самарското знаме ни напомня и още едно доста значимо нещо - за огромната роля на българското опълчение в Освободителната война ", акцентира Панов.

"За мен е огромна чест да участвам на това мероприятие във Велико Търново - градът, където преди 140 години се изковават основите на българската държавност ", сподели в приветствието си посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров.

Той означи, че в постройката на Учредителното заседание съветските адвокати и дипломати споделят своя опит и познания с българските първенци с цел да стане освободена България здрава и самостоятелна страна. Посланикът посочи, че на българска земя по време на Освободителната война намират гибелта си към 40 хиляди съветски бойци.

Пред публицисти дипломат Анатолий Макаров разяснява, че една от тематиките на срещите му с представителите на локалната власт ще бъде обвързвана със положението на паметниците, свързани с Руско-турската война. По думите му по-голямата част от паметниците в региона са поддържани и са в положително положение, а там където се постанова ще бъдат положени взаимни грижи, защото паметните знаци са част от общата история, скрепена с кръвта на два приятелски народа.

На откриването на изложбата във Велико Търново участваха регионалният шеф проф. Любомира Попова, ректорите на НВУ "Васил Левски " бригаден военачалник Пламен Богданов и на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, националният представител доцент Милен Михов, представители на институции и неправителствени организации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР