Бившият финландски премиер Сана Марин, която беше един от най-младите лидери в Европа, напусна политиката

...
КОПЕНХАГЕН, Дания (AP) — Бившият финландски премиер Сана Марин, която
Коментари Харесай

КОПЕНХАГЕН, Дания (AP) — Бившият финландски премиер Сана Марин, която беше един от най-младите лидери в Европа и силен глас в подкрепа на Украйна, каза в четвъртък, че се оттегля от финландската политика и ще се присъедини към базирана в Лондон организация с нестопанска цел.

Марин, която беше на 37 години, когато пое поста през 2019 г., ръководеше петпартиен център- напусна управляващата коалиция до април тази година. Тя получи похвали за справянето на нейния кабинет с пандемията от COVID-19 и нейната гласна подкрепа за Украйна през последната година увеличи международната й видимост. Освен това тя видя страната й да става 31-вият член на НАТО.

„Време е да продължим напред“, цитира думите й финландската обществена телевизия YLE. „Нетърпелив съм да вляза в нова роля. Също така вярвам, че това може да бъде от полза за цяла Финландия.“

През април Финландия се присъедини към военния съюз на НАТО, нанасяйки голям удар на руския президент Владимир Путин с историческо пренареждане на сигурността на Европа след Студената война пейзаж, предизвикан от нахлуването на Москва в Украйна. Финландия възприе неутралитет след поражението си от Съветите през Втората световна война, но нейните лидери даде знак, че искат да се присъединят към НАТО, след като инвазията на Москва в Украйна изпрати тръпки на страх сред нейните съседи.

„Вярвам, че аз може да обслужва тези гласоподаватели (във Финландия) добре и може би дори по-добре в новото назначение", каза Марин на пресконференция, когато обяви напускането си от 200-местния финландски парламент Eduskunta. По-рано този месец тя се оттегли като ръководител на Social Демократическа партия.

Марин ще се присъедини към Института за глобална промяна на Тони Блеър и по-рано този месец организацията с нестопанска цел каза, че тя ще стане „стратегически съветник“.

„Задачата ще да бъда съветник на различни държави, правителства и лидери по политически въпроси, които са ми познати, като добро управление, технологии, климат, равенство между половете и други въпроси, с които трябваше да работя“, каза тя според Huvudstadsbladet вестник, един от най-големите във Финландия.

На парламентарните избори през април тя загуби от основната консервативна партия на Финландия в напрегната тройна надпревара, в която десните популисти заеха второ място. Социалдемократите на Марин завършиха на трето място, попарвайки надеждите й за преизбиране.

Като министър-председател тя оглави коалиционно правителство, включващо нейните собствени социалдемократи, центристката партия на центъра, Зелената лига, левия алианс и Шведската народна партия във Финландия.

Нейният личен живот и активно използване на социалните медии получиха голямо международно отразяване по време на нейното премиерство. През август 2022 г. тя се извини след публикуването на снимка, на която две жени се целуват и позират топлес в официалната лятна резиденция на лидера на страната.

Снимката се появи след видео, което показва как Марин танцува и пее с приятели предизвика дебат за това дали министър-председателят има право да купонясва сърдечно.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР