„Копаенето“ из дебрите на Държавен фонд "Земеделие" продължава. След смяната

...
„Копаенето“ из дебрите на Държавен фонд "Земеделие" продължава. След смяната
Коментари Харесай

Селскостопански производители се опитали да „изпързалят“ държавата с 14 млн.лева.

„ Копаенето “ из дебрите на Държавен фонд "Земеделие " продължава. След промяната на предходното управление на най-голямата разплащателна организация у нас, след оставката на предходния й шеф Живко Живков, през юли, новият изпълнителен шеф Васил Грудев се зае с изчистването на замърляния й от години имидж.

Под мотото “за мен панацеята е прозрачност”, Грудев захвана инспекции във всички направления. След разчистването на „ обора “ от абсурда с къщите за посетители, в този момент излиза наяве, че специалистите на Фонда са разкрили нова машинация. Този път става дума за близо 14 млн. лв.. Оказва се, че при осъществени инспекции на 541 фермери, които са декларирани че на 11 000 декара земи (по документи) са отглеждали зеленчуци, такива въобще липсвали.

Измамите били разкрити след голям брой получени сигнали във Фонда от разнообразни краища на страната.

До предходната година инспекциите за приемането на дотацията по обвързаната поддръжка за произвеждане на зеленчуци е ставала въз основа на инспекция на подадените документи за осъществена продукция. Инспекциите на място са били единствено върху 5% от декларираните площи за подкрепяне, само че откакто Грудев оглави разплащателната организация по този начин наречените теренни инспекции върху декларираните площи били увеличени на 20 на 100. Въпреки, че към този момент откритите случаи на машинация, към този момент се дефинират от самия Грудев като „ всеобщи “, към момента проверяващите са съумели да обзет единствено половината от декларираните площи.

"Резултатите от инспекциите за жал не са положителни, по тази причина фермерите би трябвало да знаят, че няма да получат дотации за тези площи ", безапелационен е шефът на Фонда.

Най-големите разминавания сред декларирани и действително обработвани площи са били открити в областите Хасково, Пловдив, Плевен и Благоевград.

По думите на Грудев в област Хасково да вземем за пример най-вече несъответствия имало при производителите на краставици. При декларирани 2744 декара, на които съгласно импортираните от фермерите документи би трябвало да бъде отглеждана тази просвета, не бил открит нито един "жив зарзават “...

Подобна било и картината и със земеделци, които заявили, че на 1520 дка отглеждат лук, какъвто на процедура не бил открит. Нарушения са открити и при производители на пъпеши – там подправените декларирани от тях декари били 1037. Малко по – „ скромни “ в измамите в този регион били тези, които са отглеждали домати. На декларираните терени били открити 542 дка "тревясало поле ".

В пловдивско, обаче тази „ невзискателност “ е доста кампенсирана. При инспекциите е открито, че върху декларираните 2368 дка доматите липсвали. Нарушения са открити както при производителите на картофи, които декларирали измислени 470 дка, по този начин и при тези които обещавали да произведат пипер – върху 530 дка.

В област Благоевград машинация е открита при картофите, при които те липсвали на декларираните за подкрепяне 850 декара.

В Плевенско пък най-вече били нереално декларираните насаждения – 1240 дка с "фалшиви " градини.

От цялата тази статистика, излиза наяве, че при тези 541 претенденти, подали заявки за обвързана поддръжка, не били открити засадени култури върху цели 11 000 декара, оповестява Грудев. Всички те ще бъдат лишени от опцията да получат "заявените " за подкрепяне средства, безапелационен е шефът на Фонда.

Тук е моментът да напомним, че подпомагането по обвързаната поддръжка за производителите на плодове и зеленчуци беше въведено по времето на втория мандат на държавното управление на Бойко Борисов, когато министър беше настоящия министър на земеделието Десислава Танева. Това решение беше взето, защото до тогава средствата за спомагателното подкрепяне на земеделските производители главно бяха ориентирани към зърнопроизводителите, до момента в който площите на които стопаните, които се занимаваха с произвеждане на плодове и зеленчуци от ден на ден намаляваха. За 2018-а ставката по схемата за обвързано подкрепяне за зеленчуци беше 1277.62 лв. на хектар за първите 30 хка и по 851.75 лв. на хектар за над 30-ия хектар. За зеле, дини и пъпеши подпомагането е 735.49 лв. на хектар за първите 30 възможни хектара и по 490.33 лв. на хектар за над 30-ия хектар.

При производството на оранжерийни зеленчуци подпомагането по обвързаната поддръжка е доста по-висок - 17 021.85 лв. на хектар за 2018 година.

Според министър Танева, точно посредством схемите за обвързана поддръжка производството на плодове и зеленчуци е било съществено увеличено – близо с 30 на 100. Тя продължава да отстоява запазването на тези дотации и отсега нататък, тъй като това произвеждане е обвързвано освен с потреблението на родно произвеждане, само че и обезпечава на трудова претовареност в селските региони. По думите й през сегашния програмен интервал е обезпечена 38% целогодишна трудова претовареност в секторите "Плодове " и "Зеленчуци ", а в случай че работата в тези браншове продължи, упованията й са наклонността за растеж в това произвеждане, освен да се резервира, само че и да се усили.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР