Концесионерът на находище Побит камък край Нови хан - Ватия

...
Концесионерът на находище Побит камък край Нови хан - Ватия
Коментари Харесай

Временно спира добивът на кварцов камък край Нови хан

Концесионерът на находище " Побит камък " край Нови хан - " Ватия холдинг " АД, се отхвърля от добива на кварцов пясък до реализиране на съглашение сред спорещите страни. Това осведомиха от Министерството на енергетиката.

Повод за електронното писмо е митингът на жителите на Нови хан. " Във връзка с митингите на локалното население, и предвид на опцията да бъде обезпечено публичното успокоение, в Министерството на енергетиката е получено писмо от " Ватия холдинг " АД, с което концесионерът осведоми, че се отхвърля от практикуване на правата си по концесионния контракт към този миг ", пишат от ведомството на Теменужка Петкова.

Концесионният контракт за находище " Побит камък " е подписан на 06 февруари 2007 година, за период от 20 години .

Концесията е предоставена по отношение на приватизационна договорка на " Ватия " АД - приемник на компания с държавно присъединяване " Ватия " - село Негушево, прецизират от МЕ.

Договорът влиза в действие от датата на прекачване на собствеността по приватизационния контракт - 8 декември 1998 година Срокът на контракта изтича в края на тази година, като концесионерът е изискал удължение то му .

От енергийното ведомство коментират, че п роцедурата за удължение на периода е сходна с тази на даване на нова концесия . При нея би трябвало да бъдат изпълнени всички законови условия, които подсигуряват отбраната на популацията и опазването на околната среда.

За краткотрайният отвод на фирмата-концесионер е осведомен и кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов.

От Министерството на енергетиката ще окаж ат цялостно подпомагане на локалната власт за обезвреждане на зародилия спор и намиране на дефинитивно взаимно задоволително решение, пишат подопечните на Петкова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР