Има опасност язовир Елешница да прелее, ако валежите са по-продължителни

...
Има опасност язовир Елешница да прелее, ако валежите са по-продължителни
Коментари Харесай

Язовир Елешница може да прелее

Има заплаха язовир " Елешница " да прелее, в случай че преваляванията са по-продължителни и значителни, оповестява Българска национална телевизия.

Причината е, че едно от огромните уреди във Варненско към този момент девет години чака ремонт.

" Елешница " е един от огромните язовири във Варненска област с размер от 10 милиона куб. м. Край него минава пътят сред Долни чифлик и Дългопол.

При най-лошия случай могат да бъдат евентуално застрашени селата Гроздьово, Нова Шипка, които се намират по поречието на река Камчия, изясни Милен Илиев, основен специалист от Областна администрация - Варна.

Проливен дъжд през 2015 година чупи плоча от преливника на язовира и от този момент селата и пътищата в района са под риск.
 500 язовира у нас са рискови, а 414 - в спешно положение
500 язовира у нас са рискови, а 414 - в спешно положение

Зам.-шефът на ДАМТН: Хората могат да спят умерено с Божията помощ

Илиев уточни, че сега оборудването е в много сериозно положение. От 2018 година до през днешния ден има издадено позволение за градеж, чийто период изтича на 28 октомври тази година. Строително-монтажни работи обаче към момента не са почнали. При едни значителни превалявания ще продължи това рушене на оборудването, което води до заплаха, уточни специалистът.

По калкулации на " Напоителни системи " ремонтът на преливника на язовир " Елешница " ще коства над 800 000 лв..

Управителят на " Напоителни системи " - Варна Георги Марценков съобщи, че се планува ремонтно-възстановителните действия да стартират в най-кратки периоди.

Отговорните институции не дават пояснение за какво девет години не е подхванато нищо за ремонтирането на " Елешница ". Задължение на " Напоителни системи " е да следи язовира. Още през 2023 година от Областната администрация са изпратени писма за вземането на незабавни ограничения. Издадени са и наставления.
 Язовирите у нас не били
Язовирите у нас не били " цъкащи бомби "

Твърде доста ведомства имат отношение към ръководството на водите съгласно специалист

Марценков изясни, че едното е за актуализация на спешния проект на язовира и то е изпълнено в период. Второто наставление се изпълнявало прецизно и все още. То е за поддържане на контролната кота от 53,28 метра или 4 милиона кубически метра със период до осъществяване на ремонта на преливника.

Служители на " Напоителни системи " - Варна наблюдават непрекъснато равнището и размера на язовир " Елешница " , с цел да бъдат навреме взети ограничения, тъй че да не се допусне преливане на язовира или компрометиране на стената.

П роверките на язовирите във Варненско не престават. До момента са инспектирани оборудванията в общините Суворово, Вълчи дол и Ветрино, като проблеми там не са открити.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР