Концернът Hyundai и Kia проведе онлайн представяне на новата си

...
Концернът Hyundai и Kia проведе онлайн представяне на новата си
Коментари Харесай

Hyundai разкри електрическо си бъдеще. С какво се различава то от това на Volkswagen?

Концернът Hyundai и Kia организира онлайн показване на новата си модулна платформа e-GMP, която се основава особено за електрически транспортни средства. Тази архитектура ще дебютира през 2021 година дружно с кросоувъра Ioniq 5.

Когато приказваме за платформата e-GMP, е доста мъчно да се избегне съпоставяне с архитектурата на Volkswagen MEB. Тези дизайни имат доста общо: акумулатори, състоящи се от подредени модули, опция за промяна на колеята и междуосието, без значение окачване на всички колела и най-после задно задвижване в основата и 4х4 като алтернатива.
Корейците обаче взимат поради немския опит и прибавят няколко значими характерности към шасито си
Основното преимущество на e-GMP е способността да зарежда до 350 киловата с ток от 800 волтов източник. За съпоставяне, MEB машините поддържат зареждане до 408 волта. Благодарение на това корейските електрически транспортни средства ще могат да зареждат до 80% за 18 минути, а след 5 минути зареждане ще имат към този момент ток за 100 километров пробег.

Интересното е още, че самата кола работи на 240 волта. За зареждане от терминал напрегнато 400 или 800 волта в машините ще бъде конфигуриран обособен трансформатор. Припомнете си, че работното напрежение на множеството модерни електрически коли е към 400 волта, само че към момента няма открит стандарт в промишлеността.
 Hyundai разкри електрическо си бъдеще. С какво се разграничава то от това на Volkswagen?

Мощността на вграденото зарядно устройство, което преобразува променливотоковото зареждане от битовата мрежа в непрекъснат ток за батерията, не се регистрира. Но е известно, че то ще бъде двустранно. С други думи, електрическите транспортни средства могат да бъдат източници на сила за битови електрически уреди.

Hyundai споделя, че ще бъде първата компания, която ще стартира всеобщо произвеждане на компактна ос, която комбинира електрически мотор, скоростна кутия и ръководеща електроника в едно устройство. Самите мотори дават обещание да бъдат доста високоскоростни. Техните ротори ще могат да работят с 20 хиляди оборота в минута.
 Hyundai разкри електрическо си бъдеще. С какво се разграничава то от това на Volkswagen?

Корейците също настояват, че тяхното новаторско задвижване е с 5% по-икономично от това на съперниците, като употребяват силициев карбид в инверторните полупроводници. (Честно казано, от описанието на дизайна не е изцяло ясно по какъв начин задвижването на Hyundai се разграничава от електрическите задвижвания, употребявани от съперниците - бел. ред.)

Допълнителният челен електрически мотор ще бъде сдвоен със скоростна кутия, която има и неутрална предавка. С други думи, задвижването на всички колела ще има опция за механично изключване, което също би трябвало да има позитивен резултат върху потреблението на сила.

Минималният потенциал на батерията за електрически транспортни средства на e-GMP ще бъде 50 киловатчаса. Максимумът ще надвиши 100 киловатчаса. При основаването на архитектурата дизайнерите се концентрираха върху обсег от 500 километра с едно зареждане съгласно цикъла WLTP.
 Hyundai разкри електрическо си бъдеще. С какво се разграничава то от това на Volkswagen?

Най-добрите електрически транспортни средства, основани на e-GMP, ще могат да ускорят до 100 километра в час за 3,5 секунди. Максималната мощ не се регистрира, само че тя би трябвало да бъде доста по-висока от тази на колите на платформата на Volkswagen MEB (306 к.с.). Максималната скорост на електрическите транспортни средства Hyundai и Kia ще бъде 260 километра в час.

Първите серийни коли на e-GMP платформата ще се появят в края на 2021 година. До 2025 година концернът Hyundai дава обещание да създаде 23 електрически автомобила. Новата платформа ще се употребява освен в всеобщо създаваните електрически транспортни средства на марките Hyundai и Kia, само че и в премиум марката Genesis.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР