Концепцията за една от 100-те регионални иновационни долини в Европа

...
Концепцията за една от 100-те регионални иновационни долини в Европа
Коментари Харесай

Иновационна долина Пловдив: регионът иска да развие храните и биоикономиката

Концепцията за една от 100-те районни иновационни долини в Европа бе показана в Аграрния университет в Пловдив. " Долината " ще е в региона на биоикономиката и храните, където районът има вяра, че може да сътвори доста стойност Пловдив стартира да се трансформира в център за развиване на аграрните технологии, създавайки иновационен хъб в хранителната и растителна система.
В България има котловина на розите. Има котловина и на тракийските царе, която се припокрива с първата и котловина на виното, която е по-скоро маркетингова идея.

От предходната седмица, има още една - първата районна иновационна котловина. Тя ще е с център Пловдив и ще работи в региона на биоикономиката и храните. Идеята е европейска и финансирана от новата иновационна стратегия, която има за цел да построи 100 такива районни долини за дълбоко-технологични нововъведения в цяла Европа.

Идеята е тези долини да работят дружно и да се специализират в основни сфери за съюза и да основават напредък в стопанската система. Ще включват новаторско по-напреднали райони в Европейски Съюз и такива, които занапред ще развиват иновационния си потенциал.
Реклама
А дали и тази концепция ще остане единствено на равнище маркетинг, е въпрос на бъдеще.
Долината и нейните сътрудници
Началото на европейската стратегия бе на 28 март, а тогавашният еврокомисар по нововъведенията (и сегашен вицепремиер) Мария Габриел разгласи, че двете предложения за финансиране на обща стойност 170 млн. евро ще бъдат отворени през месец май 2023 година Крайният период за кандидатстване изтича на 17 октомври.

За да получи до 600 хиляди евро финансиране, всеки район би трябвало да сътвори партньорство от най-малко 5 района с друга степен на развиване (най-малко двама " сдържан " или " нововъзникващ " реформаторски район и най-малко един " мощен " или " иновационен водач " ). Кандидатства се дружно в консорциум, като грантовото финансиране е до 50%. Всеки план би трябвало да бъде завършен в период сред 3 и 5 години.

Над 200 са претендентите от целия Европейски съюз, които са подали заявки да бъдат
Реклама
подкрепени по тази стратегия (виж картата). От България е имало единствено една кандидатура. Тя е в региона " Продоволствена сигурност " и е на съдружие " Долина за дълбокотехнологични нововъведения - Пловдив ", в което вземат участие 84 сътрудници от Южен централен регион. Водещ сътрудник ще бъде Аграрният университет в града, само че той стъпва на към този момент построена мрежа от бизнес и центрове.

Пловдивската иновационна котловина към този момент има един сътрудник от Белгия, с който ще сътвори иновационен клъстер в областта на биоикономиката и питателните системи, само че не съумяла да покрие критериите за присъединяване в първата публикация за набиране на планове. Затова към този момент се оглежда за идната, която ще е по-практическа и няма да бъде обвързвана единствено с обмяна на опит, споделя пред " Капитал " Димитър Гишин, ръководител на Управителния съвет

" Долина за дълбокотехнологични нововъведения - Пловдив ". Той прибавя, че задачата на сдружението му за присъединяване в бъдещи колове за финансиране е главно да се работи за основаване на " дълбокотехнологични нововъведения " в региона на здравословния метод на живот, биоикономиката и биотехнологиите. Дълбокотехнологични нововъведения се основават на авангардна просвета, технологии и инженерство, постоянно съчетават напредъка във физическата, биологичната и цифровата сфера и имат капацитета да обезпечат решения, водещи до промени, в подтекста на световните провокации. Примери за такива нововъведения до момента в международен мащаб са: изкуствения разсъдък, 5G, роботиката и други Това би помогнало за основаване на районна новаторска екосистема, в която вземат участие бизнес, академия, институции и други
Кой взе участие в иновационната котловина
" Партньори на университета в " долината " са организации от научно-изследователската, бизнес и просветителна екосистема в район Пловдив, както и вложители и новаторски старт-ъп компании. Включени са Пловдивски Университет, Университет по Хранителни технологии - Пловдив, ВУАРР, Научните Институти на Селскостопанска Академия, Центърът за систематична биология и растителни биотехнологии " PlantaSyst ", Тракия Икономическа Зона, " Пловдив Тех Парк ", бизнес-формирования и други, които работят или употребяват биологични запаси или работят за основаване на потенциал за внедряване на нововъведения в региона на агро-хранителните системи и биоикономиката ", уточни за " Капитал " проф. доктор Владислав Попов, зам.-ректор на АУ-Пловдив.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР