Концепцията за дистанционно обучение на ученици не е новост, макар

...
Концепцията за дистанционно обучение на ученици не е новост, макар
Коментари Харесай

Първото дистанционно обучение в историята

Концепцията за отдалечено образование на възпитаници не е оригиналност, въпреки че покоси просветителната система в международен мащаб поради пандемията от Covid-19. Проучване на УНИЦЕФ откри, че 94% от страните са приложили някаква форма на отдалечено образование, когато учебните заведения затвориха предходната пролет.

Но това не е първият път, в който просветителният развой прекъсва поради пандемия, нито първият път, в който когато преподавателите употребяват технологиите, с цел да образоват децата вкъщи.

През 1937 година учебната система в Чикаго употребява радиото за образование по време на зараза от полиомиелит, които причинява детски паралич.

Тогава към момента нямало лекарство за този инфектиран вирус, осакатил и парализирал някои от инфектираните деца. В цялата страна детските площадки и басейни били затворени, а на децата било неразрешено да посещават киносалони и други публични места. Чикаго регистрира рекордните 109 случая през август, което предиздвикало здравният съвет да отсрочи началото на учебния развой с три седмици.

Това закъснение довело до първия огромен опит с „ радио учебно заведение “ посредством извънредно новаторска (макар и неизпробвана дотогава) стратегия. Около 315 000 деца от 3 до 8 клас продължили образованието си вкъщи, като получавали уроци по радиото.

До края на 30-те години на предишния век радиото било известен източник на вести и занимания. Над 80% от семействата в Съединени американски щати имали най-малко едно радио. В Чикаго учителите си сътрудничили с шефовете, с цел да основат уроци в ефир за всеки клас, с контрол от специалисти по всеки предмет. Седем локални радиостанции дарили безплатно ефирното време.

На помощ се присъединили и локалните вестници, които отпечатвали програмата за класовете всяка заран. Часовете по обществени и естествени науки били в понеделник, сряда и петък. Вторник, четвъртък и събота пък били отдадени на на британския език и математиката. Часовете били къси, едвам по 15 минути, само че учителите успявали да дават домашна работа на децата и закрепили просветителния развой, до момента в който съумеят да ги върнат назад по чиновете.

Животът тръгнал отново постарому, когато е открита ваксина, която става необятно налична. 

След въвеждането на живата полиомиелитна ваксина заболеваемостта е намалена внезапно. Днес се следят доста редки единични случаи на деца с детски паралич. Затова и доста историци поучават да се поучим от предишното, вместо да повтаряме грешките си.

 
Как децата в Австрия вървят на учебно заведение в локдаун
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР