Концентрациите на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата на Земята са

...
Концентрациите на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата на Земята са
Коментари Харесай

CO2 в атмосферата достигнал рекордни нива през 2016-та

Концентрациите на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата на Земята са се повишили до рекордно високи стойности през 2016 година Това демонстрират данните на Световната метеорологична организация, представени от Би Би Си.

Увеличението през предходната година е било с 50% по-високо от междинното за последните 10 години.

Изследователите акцентират, че комбинацията от човешката активност и метеорологичния феномен " Ел Ниньо " са довели CO2 до ниво, което не е било виждано от 800 хиляди години.

Учените акцентират, че това рискува да направи задачите за световната температура значително недостижими.

Съгласно Парижкото съглашение за климата нарастването на световната температура би трябвало да бъде " много под 2 градуса по Целзий ", с цел да се избегнат катастрофични сюжети.

Тазгодишното проучване за парниковите газове, направен от Световната метеорологична организация, се основава на измервания, направени в 51 страни. Изследователски пунктове, ситуирани по целия свят, мерят концентрациите на затоплящи газове, в това число въглероден диоксид, метан и азотен оксид.

" Най-голямото нарастване беше в предходния пик на Ел Ниньо през 1997-1998 година и беше 2,7 частици на милион, а в този момент е 3,3 частици на милион, то е също по този начин 50 % по-високо от междинното за последните 10 години ", сподели доктор Оксана Тарасова, която е началник на световната стратегия за наблюдаване на атмосферата.

Емисиите от човешки източници са се забавили през последните няколко години съгласно изследването, само че съгласно доктор Тарасова, общото насъбрано количество в атмосферата е в действителност от голяма важност, откакто CO2 остава горе и деен в продължение на епохи.

През последните 70 години, добавя се в отчета, повишението на CO2 в атмосферата е близо 100 пъти по-голямо, в сравнение с е било в края на последната ледникова ера.

Бързо увеличаващите се равнища на CO2 в атмосферата и други газове имат капацитета, съгласно изследването, да " предизвикват непредвидими промени в климатичната система, водейки до съществени екологични и стопански проблеми ".

В проучването се отбелязва, че от 1990 година насам е регистрирано 40% нарастване на общото радиационно влияние, като това е резултатът от стоплянето върху нашия климат от всички парникови газове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР