Контролът върху домашните кучета в Община Добричка ще бъде засилен

...
Контролът върху домашните кучета в Община Добричка ще бъде засилен
Коментари Харесай

Община Добрич ще засили контрола върху домашните кучета с информационна система

Контролът върху домашните кучета в Община Добричка ще бъде засилен с построяването на осведомителна система с база данни за притежателите на животните и лекуващите ги ветеринарни лекари. Това планува новата общинска стратегия за профилактика и понижаване на популацията на уличните кучета, която кметската администрация ще показа на съвещанието на Общинския съвет.

Не са малко кучетата, които се отглеждат краткотрайно през летния сезон, като пазачи на вили и аграрни градини в общината. Стопаните им обезпечават храна, само че не вземат ограничения за ограничение на тяхното размножаване и в края на сезона множеството от тези кучета се озовават на улицата, се показва в програмата една от аргументите популацията да не може да бъде трайно овладяна. Собствениците изоставят и нежеланото поколение на домашните любимци, които могат два пъти в годината да се снабдят с по три-осем кученца.

Общината ще ускори контрола и върху нерегламентираното изхвърляне на боклуци и образуването на сметища, които притеглят безстопанствените животни. Оставените отворени контейнери за отпадък, както и порутените постройки в селата също са рискова територия, се разяснява в програмата и се показва, че селищната среда би трябвало да стане по-чиста.

В Добричката община уличните кучета са намалели от 1575 през 2009-а до 800 през 2020-а. През тази година ще има ново броене след маркиране на животните, планува общинската стратегия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР