Контраофанзивата може да отслабва, но атаката в Крим показва, че Украйна все още може да нанесе сериозни щети на руската армия

...
Украинската ракетна атака срещу щаба на руския Черноморски флот е
Коментари Харесай

Украинската ракетна атака срещу щаба на руския Черноморски флот е може би най-драматичният пример досега за увереността, с която Украйна преследва руски съоръжения в окупирания Крим – и уязвимостта на критично важната инфраструктура на полуострова.

В кратък срок украинците удариха руско военно летище в Саки, влошиха руската противовъздушна отбрана на северозападното крайбрежие (включително премахване на комплекс за противоракетна отбрана С-400) и извършиха ракетна атака срещу главния сух док и кораборемонтен завод в Севастопол, осакатявайки атакуваща подводница и десантен кораб.

Атаката срещу Саки в четвъртък е причинила неуточнени, но „сериозни щети“ на летището, според източници от службите за сигурност на Украйна (SBU).

В сряда голям облак дим се издигна от военноморска база близо до Севастопол. Местните власти омаловажиха инцидента, като казаха, че са били свалени няколко дрона. Но украинските военни казват, че са ударили успешно руски команден пункт близо до Верхньосадово, на няколко километра от Севастопол.

Институтът за изучаване на войната (ISW) отбеляза, че сателитните изображения потвърждават, че украинските сили „удариха 744-ти комуникационен център на командването на Черноморския флот... като част от очевидното украинско усилие да атакува обекти на Черноморския флот“.

 Кадри показват дим след ракетна атака в Севастопол. class= Кадри показват дим след ракетна атака в Севастопол. х  Дим се издига над Севастопол след атаката в петък. class= Дим се издига над Севастопол след атаката в петък. Джоузеф Рихтер/X

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руски войник е в неизвестност след петъчната ракетна атака срещу щаба на Черноморския флот в Севастопол.

„При отразяване на ракетна атака пет ракети бяха свалени от системи за противовъздушна отбрана. В резултат на атаката е повредена историческата сграда на щаба на Черноморския флот“, казаха от министерството.

Говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов каза, че Русия използва Крим като „логистичен център“ и че „крайната цел, разбира се, е деокупацията на украинския Крим“.

Миналия месец специалните сили на Украйна извършиха нападение на командоси на брега на Крим. Завземането по-рано този месец на петролни платформи в Черно море от украински командоси им даде още една отправна точка и засегна свободата на корабоплаване на руския черноморски флот.

Платформите, известни като Кулите на Бойко, бяха контролирани от Русия скоро след като Москва анексира Кримския полуостров през 2014 г.

Изглед показва Кримския мост, свързващ континенталната част на Русия с полуострова през Керченския проток, Крим, 17 юли 2023 г. REUTERS/Stringer TPX ИЗОБРАЖЕНИЯ НА ДЕНЯ Изглед показва Кримския мост, свързващ континенталната част на Русия с полуострова през Керченския пролив, Крим, 17 юли 2023 г. REUTERS/Stringer TPX ИЗОБРАЖЕНИЯ НА ДЕНЯ Stringer/Ройтерс

Има много причини Украйна да се насочи към Крим. Това е политически знак, че въпреки бавния напредък на фронтовата линия в своята контраофанзива, Украйна все още може да нанесе сериозни щети на руската армия. Цели като Кримския мост имат значителна символична стойност, както и стратегическа цел.

Това също е част от по-мащабни усилия – в Крим, Запорожие, Донецк и Луганск – да се ударят руски логистични, горивни, поддръжка и командни центрове, за да се наруши способността им да снабдяват фронтовите линии.

Руският черноморски флот участва в стотици атаки с крилати ракети срещу Украйна и заплашва търговските кораби, използващи украински пристанища. Всяко прекъсване на работата и командните съоръжения (както и насочването на кораби в морето и на док) е победа, особено след руското оттегляне от Черноморската инициатива за зърно през юли. И тази седмица украинците преследваха съоръжение за дронове в Крим. Русия е използвала дронове, за да атакува пристанищата на река Дунав в Украйна.

Украйна положи значителни усилия за деградирането на руската противовъздушна отбрана в Крим. Това усилие сега изглежда се отплаща – тъй като украинските ракети Neptune (и най-вероятно осигурените от Обединеното кралство Storm Shadows) са в състояние да достигнат цели дълбоко в Крим.

 Това изображение, взето от UGC видео, качено в Telegram с воден знак, показва дим, издигащ се от щаба на Черноморския флот на Русия. class= Това изображение, взето от UGC видео, качено в Telegram с воден знак, показва дим, издигащ се от щаба на Черноморския флот на Русия. Телеграма/AP

Украинците също така изглежда са отхвърлили или игнорирали критиките от страна на някои американски служители за тяхната концентрация върху Крим. Един неназован високопоставен служител на отбраната на САЩ каза наскоро пред CNN, че „това малко извади руснаците от равновесие, но не прави нищо решаващо… И вероятно би било по-добре за всички просто да се съсредоточат върху контранастъплението“.

Украинците твърдят с известно основание, че си струва да се насочва към всичко, свързано с Черноморския флот. Както ISW отбеляза в четвъртък, „елементи на 810-та морска пехотна бригада на Черноморския флот са ангажирани в критични отбранителни операции в западната Запорожка област, а 22-ри армейски корпус на Черноморския флот защитава позиции на източния бряг на Херсонска област“.

Струва си да припомним, че контролът на Черноморския флот върху летището в Саки му дава отговорност за наземни самолети в допълнение към военноморските му средства.

Черноморският флот все още е мощен елемент от офанзивния капацитет на Русия, но с всяка седмица става все по-малко.

„Черноморският флот е повече от неговите военноморски активи и украинските атаки срещу Черноморския флот вероятно ще постигнат ефекти отвъд деградацията на руския военноморски капацитет“, заключава ISW.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР