Консулството на Германия в Истанбул ще бъде затворено днес заради

...
Консулството на Германия в Истанбул ще бъде затворено днес заради
Коментари Харесай

Консулството на Германия в Истанбул е затворено заради риск от нападение

Консулството на Германия в Истанбул ще бъде затворено през днешния ден поради нараснал риск от нахлуване в най-големия град на Турция, съобщи министерството на външните работи на Германия, представено от ДПА и Българска телеграфна агенция. Германия предизвести жителите си, че рискът от нахлуване е изключително огромен в централния квартал Бейоглу и към мощно оживения площад Таксим. Министерството съобщи, че мярката да бъде затворено консулството е била подхваната след оценка на службите за сигурност и прикани жителите да бъдат изключително бдителни и да заобикалят тълпите.

Германия, Швеция, Норвегия и Дания, както и Съединени американски щати още предходната седмица предизвестиха своите жители за повишен риск от офанзиви в Турция. Съединени американски щати стесниха предизвестието си в понеделник, уточнявайки, че става въпрос за Истанбул. Турция от своя страна предизвести своите жители за набези в Европа и Съединените щати.

Напрежението сред Турция и някои европейски страни избухна поради митинги, които Анкара счита за ислямофобски или антитурски. Неотдавна десният екстремистки датско-шведски политик Расмус Палудан подпали Корана пред джамия в Стокхолм, заплашвайки да прави това всяка седмица, до момента в който Турция не утвърди присъединението на Швеция към НАТО. През последните седмици няколко сходни акции в Европа провокираха отвращение в Турция. Те включваха плашило на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, окачено в Стокхолм, и скъсани страници от Корана в Холандия.

Швеция, дружно с Финландия, желаят да се причислят към НАТО поради войната на Русия против Украйна. Всички 30 сегашни членове на НАТО би трябвало да се съгласят с това. Турция и Унгария към момента не са споделили " да ".

Днес Ердоган още веднъж съобщи, че може да разреши на Финландия да се причисли, само че не и на Швеция. Случаят на Финландия се преглежда " позитивно ", сподели Ердоган на съвещание на кабинета в столицата. " Но ние не гледаме позитивно на Швеция, дано го кажем ", сподели турският президент.

" Швеция, не се мъчи на вятъра! Докато вие и вашите сили за сигурност позволявате моята свещена книга, Коранът, да бъде изгорена и раздрана, ние няма да се съгласим да се присъедините към НАТО ", съобщи Ердоган. Ердоган също по този начин упрекна и двете бъдещи членки в поддръжка на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски милиции Сили за отбрана на народа (СЗН), които Турция счита за терористични групи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР