Конституцията трябва да се чете и буквално, и с въображение,

...
Конституцията трябва да се чете и буквално, и с въображение,
Коментари Харесай

Емил Георгиев: Конституцията трябва да се чете и буквално, и с въображение

" Конституцията би трябвало да се чете и безусловно, и с въображение ", сподели пред БНР адвокатът Емил Георгиев, някогашен учител по философия на правото. Той направи този коментар по отношение на появили се разнообразни тълкования дали актуалните министри от кабинета " Борисов 3 " могат да се закълнат като депутати в 45-ото Народно заседание.

" В Конституцията е записано, че министрите подават оставка пред новоизбраното Народно заседание. Досегашните министри са виновни пред досегашния парламент, който ги е избрал, само че към този момент не съществува. Министрите са юридически лица, по този начин и Народното събрание е юридическо лице. Но те са и политически лица, само че те са разнообразни. Дори всички депутати в 45-ото Народно събрание да са същите като в 44-тото, новият парламент е напълно друг от досегашния ", изясни юристът.

Той акцентира, че има три аналогични случая в политическата история - 2001-ва, 2005-а и 2009-а година, когато държавните управления приключват цялостните си мандати от 4 години:

" Сериозните адвокати като госпожа Татяна Дончева, която на следващия ден ще се закълне като народен представител, при оставката на премиера Иван Костов пита какво ще стане, в случай че не гласоподават тази оставка. Тя застъпва тезата, че няма смисъл такава оставка да се гласоподава, тя произтича от текста на Конституцията ".

Георгиев посочи, че конституционният ред е най-възрастният депутат, който открива първото съвещание на новото Народно заседание, той оповестява за оставката:

" Всеки, който твърди противоположното, или не е чел Конституцията, или, като я чете, не включва въображението си ".

Интервюто на Диана Янкулова с Емил Георгиев в предаването " Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР