Конституцията е приета в началото на политическите и социално икономическите

...
Конституцията е приета в началото на политическите и социално икономическите
Коментари Харесай

Стоилов: Конституцията не е дойна крава

Конституцията е призната при започване на политическите и обществено икономическите промени, почнали в края на 80-те и началото на 90-те години – през, както го назовават някои историци, късия 20 век. Това е Конституция на прехода, само че не е преходна Конституция. Тази Конституция има редица създатели, не се свършва с настрана име, което демонстрира, че тя е израз на волята на мнозина. Това съобщи министърът на правораздаването проф. Янаки Стоилов, който участва на конференция “30 години от приемането на Конституцията – равносметка и провокации “ в Пловдив.

Сред другите участници бяха проф. Емилия Друмева, секретар по правни въпроси на Президента, Доц. Даниела Дончева, декан на Юридическия факултет на ПУ “Паисий Хилендарски”, Ангел Стоев, регионален шеф на Пловдив, зам.-кметът Тодор Чонов.

“Конституцията е от настоящото право, ориентир за всички, които ползват правото”, сподели още министърът.

Той напомни, че с дребни промени главният закон се е оказал изцяло приспособен за участието ни в Европейския съюз. По негови думи нормите на Конституцията са помогнали за излизането от не една и две рецесии и това демонстрира нейните качества. Стоилов сподели още:

“Конституцията не е дойна крава, която всеки може да употребява за реализиране на съответни политически цели. Такива опити бяха правени неотдавна и за благополучие не съумяха.” Той беше безапелационен, че промени би трябвало да се вършат деликатно и с ясна цел, тъй като главният закон е изменян редица пъти в глава “Съдебна власт”, само че това не е довело до търсения резултат.

Конституцията живее на първо място посредством институциите, които ѝ придават действителност. Конституцията е нужна за националните цели и развиването, само че сама по себе си не може да ги реализира. Тя се нуждае от действени и виновни политически субекти, от постоянни и способени държавни органи, от откровени и способни последователи и бранители на конституционализма”, съобщи още министърът.

Министър Стоилов беседва по тематиката за нова правосъдна карта със съдии и представители на професионални организации от апелативен регион Пловдив.

Това е втората сходна районна полемика, като първата се състоя в Ловеч. Преди това министерството провежда огромна полемика в София. Стоилов изясни, че задачата на тази самодейност е да се чуе мнението на допустимо максимален кръг хора от юридическите специалности.

“Нашето желание е в края на късия ни мандат да предложим едно мнение за това по какъв начин би трябвало да се подходи към изработването на новата правосъдна карта, което да бъде разполагаем на идващия парламент”, сподели Стоилов и добави:

“Въпросът би трябвало да бъде отворен освен към всички юридически специалности, само че и към жителите, които действително са консуматори. Съдът се вписва в системата и правораздаването не работи за себе си, а за тези, които търсят отбрана на правата и законните си ползи.”

Министърът се разгласи изрично срещу отпадането на районните съдилища като първоинстанционни.

„ Промени, са нужни, само че те би трябвало да станат вследствие на изцяло виждане за законодателните и организационни решения. Изправяме се пред един феномен - задълбочаващо се капсулиране на правосъдната власт и по-точно на органите за нейното самоуправление”, сподели още министърът. Той направи предложение моделът за правосъдна карта, които се избере да бъде пилотно прибавен за година - година и половина най-малко в две области и според от резултата да бъде внедряван в цялата страна.

Участие в полемиката взе и заместник-министърът на правораздаването Иван Демерджиев. Той сложи въпроса за възстановяване на достъпа до правораздаването, като означи, че това е тематика, която постоянно се визира от европейските сътрудници на България.

Зам.-министър Демерджиев означи, че моделът на правосъдна карта би трябвало да позволи проблемите с достъпа до правораздаване, натовареността на съдиите и тяхното кариерното развиване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР