Конституционният съд реши, че правосъдният министър може да иска от

...
Конституционният съд реши, че правосъдният министър може да иска от
Коментари Харесай

Правосъдният министър ще поиска отстраняването на главния прокурор след решението на КС

Конституционният съд реши, че правосъдният министър може да желае от Висшия правосъден съвет предварителното освобождение на основния прокурор.

Три часа по-късно министърът на правораздаването Надежда Йорданова разгласи, че ще предложи на Висш съдебен съвет да освободи предварително Иван Гешев. Пред Българска телеграфна агенция основният прокурор изрази вяра, че няма персонална политическа вендета против него.

Днес по обяд министър председателят Кирил Петков е бил постоянно свикан от прокуратурата, разпитът ще бъде на следващия ден. Поводът е описът с имена, представени от Петков, които съгласно него са направили съществени престъпни и стопански закононарушения.



Конституционният съд е взел решението си единомислещо - с 10 гласа " за ". 11-ият парламентарен арбитър - Янаки Стоилов, не е взел участие в гласуването. Причината е, че по негова самодейност, като длъжностен министър, е формирано самото дело.

В своите претекстове Конституционният съд отбелязва, че въпреки и да няма право на глас във Висшия правосъден съвет, това не значи, че правосъдният министър не може да ангажира съвета с въпроси от негова подготвеност, в това число и с търсене на отговорност от така наречен " трима огромни " в правосъдната власт.

Конституционните съдии се базират и на правилото, че " власт власт възпира ", а това във връзка с ръководителите на висши съдилища и основния прокурор е допустимо точно посредством пълномощието на правосъдния министър да предлага за разискване предварителното им преустановяване на мандата в случаите когато има данни, че те не извършват отговорностите си и уронват престижа на правосъдната власт.

От изявлението на основния прокурор пред Българска телеграфна агенция стана ясно още, че Иван Гешев е дал пояснения пред прокурор във връзка листата с лица, за които премиера Кирил Петков твърди, че имат отношение към проведената престъпност и осъществяването на стопански закононарушения.

" По света и у нас " научи, че през днешния ден на обяд министър-председателят е бил постоянно свикан на следващия ден също да даде пояснения по тематиката пред прокурор във ВКП. Призовката е била връчена на основния секретар на Министерския съвет.

Според конституционните съдии предлагането не обвързва Висшия правосъден съвет и той независимо преценя обстоятелствата при взимането на решение. Правосъдният министър разяснява, че решението е предстоящо. Според Надежда Йорданова в този момент Висшият правосъден съвет ще би трябвало да прегледа всъщност предложение за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор.

" Аз, в качеството си на министър на правораздаването, ще приложа тази догадка. Ще продължа дейностите и на предишни сътрудници, преди мен. И в резултата на разбор на дейностите и бездействията на основния прокурор, въз основа на съответни сигнали, ние ще стартираме съответните процедури и ще ги продължим ", съобщи Йорданова.



Според нея в министерството на правораздаването са постъпили сигнали както от жители, по този начин и от неправителствени организации за нарушавания на основния прокурор, които са съображение за предварително преустановяване на мандата му поради уронване на престижа на правосъдната власт.

" Ние работим по тези сигнали. Преценяваме деликатно кои от тях фактически заслужават да бъдат в пленума на Висш съдебен съвет и кои не би следвало ", сподели Емил Дечев, зам.-министър на правораздаването.

Правосъдният министър не се ангажира със период, в който ще внесе предложение за освобождението на Иван Гешев от поста, само че уточни, че няма да се бави. На този стадий Надежда Йорданова отхвърли да каже за какви нарушавания от страна на основния прокурор става въпрос.

Йорданова чака решеинето на Висш съдебен съвет да бъде стимулирано - без значение дали ще поддържа или не предлагането. Темата разяснява и основният прокурор. В изявление за Българска телеграфна агенция Иван Гешев съобщи, че в случай че бъде импортирано ново искане, способен да се прознесе по него е пленумът на Висшия правосъден съвет. Според Гешев задачата не е кардинална, а лична. Той обаче се надява, че няма персонална политическа вендета против него.

" Няма нищо политическо в това ние да настояваме да се съблюдава закона ", безапелационна е правосъдната министърка.

Според Йорданова новото предложение до Висш съдебен съвет ще бъде друго от това, което през есента на предходната година насочи сружебния министър Янаки Стоилов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР