Конституционният съд отмени лимитите за болнично лечение. Тази разпоредба забранява

...
Конституционният съд отмени лимитите за болнично лечение. Тази разпоредба забранява
Коментари Харесай

Какво ще се промени след като КС отмени лимитите за болнично лечение

Конституционният съд анулира лимитите за болнично лекуване. Тази наредба не разрешава на Здравната каса да заплаща така наречен надлимитна активност на лечебните заведения.

Съществуването на предели затруднява достъпа на пациентите до здравна помощ при привършване на избраната от касата финансова рамка, изясни bTV.

Владислав Воденичарски получава травма по време на мач. Докторът му преценя, че нямат време да чакат оттокът му да спадне и би трябвало да го оперират незабавно.

„ Той ми сподели „ ще би трябвало да създадем някакви разбърквания, с цел да можем да те впишем “. Ако трябваше по каналния ред, един тип да се запиша по ред, трябваше да очаквам още две седмици-месец, нямам визия “, споделя Воденичарски.

След като решението на Конституционния съд влезе в действие, касата няма да има съображение да отхвърля на лечебните заведения възнаграждение на цялостния размер на осъществената здравна активност, а пациентите няма да бъдат връщани заради привършване на лимитите.

„ Когато приказваме за лекуването на българските жители, това ще бъде смяна в положителна посока. Тоест, те и до момента са били лекувани. То по тази причина тази активност е надлимитна, просто не е изплатена на лечебните заведения. Тъй че във връзка с лекуването няма да има проблеми “, разяснява Аркади Шарков, специалист по стопанска система в опазването на здравето.

В МБАЛ „ Люлин “ се правят сред 150-200 интервенции всеки месец. Част от тях – по неотложност. Поради това месечният им паричен предел, избран от Здравната каса, постоянно се надвишава.

Алтернативата е да отсрочат лекуването или да пренасочат пациента. За да възстановят сумата за надлимитните действия, от болничното заведение завеждат няколко каузи против касат и печелят.

„ Сумата, за която ги осъдихме, е 406 000 лева. Интересното е, че НЗОК ни заплати 206 000 лева лихви, т.е. още половината от сумата е за лихви “, изясни Лалка Колева от лечебното заведение.

По данни на Здравната каса делата за надлимитна активност, по които тя дължи пари, са 32. Общата сума по тях към момента се калкулира.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР