Конституционният съд образува дело по искане на Софийския районен съд

...
Конституционният съд образува дело по искане на Софийския районен съд
Коментари Харесай

Конституционният съд образува дело заради отмяната на ранните бракове

Конституционният съд образува дело по искане на Софийския областен съд за определяне на противоконституционност на наредба от Закона за изменение и допълнение на Семейния кодекс, оказва се от известие на уеб страницата на съда. 

Става дума за един от първите случаи на арбитър, сезирал Конституционен съд след измененията във висшия закон, които разшириха обсега на конституционната тъжба. Според Елена Динева-Илиева от СРС измененията в Семейния кодекс предходната година, отменили опцията за ранен брак (преди 18 години) с разрешение на съда, нарушават Конституцията.

Става дума за дело на 16-годишно момиче, което желае да се омъжи за 20-годишен мъж и да отглежда дружно с него детето си. Искането й е подадено преди анулацията на наредбите, които разрешават този тип бракове, само че първото съвещание по делото бе планувано за 30 януари 2024 година Така то се оказва в заварено състояние.

В края на предходната година ръководещите редактираха Семейния кодекс около промени за домашното принуждение. Тогава, по предложение от три депутатки от ГЕРБ (Деница Сачева, Илиана Жекова и Екатерина Захариева), бе отстранена опцията за подписване на брак преди 16-годишна възраст след позволение на съда. Според тях това е форма на принуждение над децата.

Според арбитър Динева-Илиева обаче първо е налице нарушаване на законодателната процедура - измененията в Семеен кодекс бяха импортирани сред първо и второ четене, и по този начин бяха гласувани единствено един път, а висшият закон изисква две обособени гласувания - тъй като другояче няма опция за публичен спор.

Вторият й мотив е, че липсва уредба за към този момент формираните каузи. Третият - че анулацията нарушава правото на персонален живот и правото на родителите да отглеждат и възпитават децата си до пълнолетието им.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР