Конституционният съд образува дело по искане на президента Румен Радев

...
Конституционният съд образува дело по искане на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Конституционният съд образува дело за законовите промени за агрофотоволтаиците

Конституционният съд образува дело по искане на президента Румен Радев в Закона за запазване на земеделските земи. Държавният глава не е склонен с новите правила за слагане на съоръжения за произвеждане на ВЕИ върху обработваема земя, съобщи Българска национална телевизия.


Предмет на настояването е определяне на противоконституционност на наредбите на член 2, алинея 4, в частта " и за агрофотоволтаици – при условия и по ред, избрани с разпоредба на министъра на земеделието и министъра на районното развиване и благоустройство ", член 17а, алинея 3, в частта " на обекти за произвеждане на сила от възобновими източници ", член 23, алинея 3 и член 24, алинея 7, в частта " или създаване на обект за произвеждане на сила от възобновими източници " от Закона за запазване на земеделските земи (обн. Дъждовни води, бр. 35 от 24.04.1996 г.; посл. изм. и доп. бр. 86 от 13.10.2023 г.).

Промените в Закона за запазване на земеделските земи влязоха в действие през измененията в Закона за силата от възобновими източници - част от законите по Плана за възобновяване и резистентност. Законът за силата от възобновими беше обнародван в " Държавен вестник " предходната седмица.

Според президента измененията опонират с наредбата на член 21 от Конституцията на Република България, съгласно която земята е главно национално благосъстояние, а обработваемата земя се употребява единствено за аграрни потребности. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР