Конституционният съд на Полша постанови, че част от Европейската конвенция

...
Конституционният съд на Полша постанови, че част от Европейската конвенция
Коментари Харесай

Полша обяви Европейската конвенция за правата на човека за несъвместима с конституцията си

Конституционният съд на Полша постанови, че част от Европейската спогодба за правата на индивида е несъвместима с полската конституция в оборване на решение на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), съобщи " Франс прес ".

" Конституционният съд отхвърля решението на Европейски съд по правата на човека, нарушаващо нашата система ", написа в " Туитър " полският заместник-министър на правораздаването Себастиан Калета, визирайки решение по-рано тази година по отношение на противоречивите правосъдни промени в Полша.

Припомняме, че полският парламентарен съд постанови предишния месец също по този начин, че някои закони на Европейския съюз са в несъгласие с Конституцията на Полша.

Конституционният съд дефинира, че някои разпореждания от договорите на Европейски Съюз и някои правосъдни решения на Европейски Съюз опонират на главния закон на Полша.

По-късно през октомври пък Съдът на Европейския съюз постанови Полша да заплаща 1 млн. евро дневно на Европейската комисия за това, че не се съобрази с решенията на Европейски Съюз, изискващи промени в някои от нейните правосъдни промени.

В средата на юли висшия съд на Европейски Съюз откри, че новата дисциплинарна камара на полския висш съд не подсигурява безпристрастност и самостоятелност и затова нарушава правото на Европейски Съюз.

Създадена през 2018 година, камарата може да освободи всеки арбитър или прокурор, което кара някои да се опасяват, че може да се употребява за неодобрение на съдии за непокорни решения, възпрепятствайки тяхната самостоятелност.

Заради всичко това полският министър председател Матеуш Моравецки упрекна Европейския съюз, че насочва претенции към Варшава с " опрян револвер в главата ни ".

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР