Конституционният съд на Латвия постанови, че законите, с които се

...
Конституционният съд на Латвия постанови, че законите, с които се
Коментари Харесай

Конституционният съд на Латвия взе решение за демонтиране на съветски паметници

Конституционният съд на Латвия постанови, че законите, с които се подрежда на локалните управляващи да отстранен обекти, прославящи руския режим, би трябвало да се смятат за конституционни, заяви " TVP World ".

Съдът беше сезиран от управляващите на втория по величина латвийски град Даугавпилс по този въпрос. Градският съвет уточни, че в Даугавпилс още през 1992 година са били демонтирани монументи, издигнати по време на руския интервал, които нямат естетическа стойност и отразяват идеологията на руската ера.

Останалите монументи са в положително техническо положение, а един от тях даже е бил реставриран. Установено е, че паметниците не са прославяли руския режим, а са били отдадени на паметта на починалите бойци.

Съдът обаче установи, че обектите, прославящи Червената войска, които са посочени в оспорваното законодателство, са били издигнати, с цел да трансформират паметта и страстите на латвийското общество във връзка с закононарушенията, осъществени от окупационните сили против личността, човечеството и страната.

Съдът добави, че задачата им е била и да припомнят на популацията за продължаващото наличие на руските управляващи.

През юни 2022 година в Латвия влезе в действие закон, който не разрешава демонстрирането на руска и нацистка символика на публични места и разпореди премахването на предметите, прославящи тези режими. Наредено е демонтирането на монументи, възпоменателни надписи и други обекти.

Срещу премахването на паметниците се оповестиха част от рускоезичните поданици на Латвия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР