Конституционният съд на Италия реши, че отсега нататък новородените бебета

...
Конституционният съд на Италия реши, че отсега нататък новородените бебета
Коментари Харесай

В Италия решиха: Новороденото ще носи фамилното име и на майка си

Конституционният съд на Италия реши, че занапред нататък новородените бебета в страната би трябвало да носят фамилното име и на двамата си родители, съобщи Aleteia.org.

Съдът постанови, че италианските деца би трябвало да получават фамилното име на двамата си родители, отменяйки традицията, съгласно която всички новородени автоматизирано получават единствено бащината фамилия. Досегашната процедура е " дискриминационна и нездравословна за самоличността на детето “, се споделя в изказване на Конституционния съд.

Двойните имена са постоянно срещани в някои култури, като испанската, където детето в публични документи се употребява фамилното име на бащата, последвано от това на майката. В нормалната приложимост в Италия и по света обаче името на майката нормално се пропуща. Децата в Италия би трябвало да получават фамилните имена на двамата родители, в случай че родителите не се съгласят, че децата им би трябвало да вземат единствено името на един от тях, уточни италианският съд.

Сега се изисква ново законодателство, което би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание, с цел да се приложи решението. Папа Франциск и политическите водачи на Италия показаха угриженост по отношение на въздействието на намаляващата раждаемост върху страната, като разноските за развъждане на деца се преглеждат като един от факторите за тази тревожна наклонност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР