Конституционният съд (КС) забрани на фирмите да , след като

...
Конституционният съд (КС) забрани на фирмите да , след като
Коментари Харесай

КС остави извън закона финансирането на партиите от бизнеса

Конституционният съд (КС) забрани на компаниите да, откакто разгласи за противоконституционни всички разпореждания, които регламентират тези дарения. Делото бе формирано преди повече от година и половина, само че бе решено в този момент, тъкмо преди предстоящото разформироване на новия парламент и провеждането на нови избори.

Конституционният съд не се афишира по принцип против даренията от частни компании за партии, само че счита, че Законът за политическите партии отваря врата за неприемливо финансиране от компании с държавно и общинско присъединяване. Конституционен съд упорства да се вкара таван за партийните дарения.

Сега Народното събрание ще би трябвало да пренапише още веднъж текстовете, с цел да разреши на компаниите отново да подаряват пари на политици. Най-големият проблем пред Народното събрание са невероятно късите периоди. Решението на Конституционен съд ще бъде оповестено до края на седмицата. Прогнозният живот на настоящето 45-то Народно заседание е до 7 май, което значи, че в случай че имат предпочитание да решат казуса, депутатите ще имат единствено две съвещания да създадат това преди да се разхлабен. В противоположен случай партиите ще останат без даренията на бизнеса за идната акция.

Делото бе заведено от президента Румен Радев през 2019 година. Досега законът забраняваше дарения на партии да се дават от офшорни компании, както и от търговци, които имат просрочени обществени отговорности. Конституционен съд счита, че има потребност от още ограничавания и припомня, че конституцията не разрешава сливането на партията и страната. Въпреки това законът разрешава даренията за политическа партия от самата страна посредством нейните компании.

" Възможността за директно или индиректно финансиране на политически партии от страната и общините отвън избраното в закона бюджетно финансиране, е конституционно неприемливо ", се споделя в решението на Конституционен съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР